Imatge d'arxiu d'una manifestació en contra dels desnonaments
Imatge d'arxiu d'una manifestació en contra dels desnonaments
Madrid

Els bancs i les caixes s'avancen a la reunió per la reforma hipotecària i aturen els desnonaments "en casos d'extrema necessitat"

Hores abans de la reunió entre govern espanyol i oposició per afrontar la reforma hipotecària, l'Associació Espanyola de Banca ha fet un pas endavant i ha anunciat la paralització dels desnonaments els dos pròxims anys. Segons explica en un comunicat, les entitats associades s'han compromès a no tirar endavant les execucions hipotecàries per "raons humanitàries". La Confederació de Caixes d'Estalvi també s'ha afegit a la iniciativa.

Actualitzat
Els bancs i les caixes de l'estat s'han compromès a suavitzar el drama dels desnonaments. L'Associació Espanyola de Banca (AEB) ha anunciat la paralització dels desnonaments els dos pròxims anys. Segons explica en un comunicat, les entitats associades s'han compromès a no tirar endavant les execucions hipotecàries "en casos d'extrema necessitat". La patronal bancària afirma que adopta el compromís en vista de "l'alarma social generada" i per "pal·liar la situació de desemparament de moltes persones a causa de la crisi econòmica"; un compromís que respon a "raons humanitàries" i que, segons afegeix el text, ja s'ha comunicat al Ministeri d'Economia i al Banc d'Espanya.

La decisió de les entitats bancàries arriba hores abans de la reunió en què el govern espanyol i el principal partit de l'oposició havien de trobar solucions urgents per a aquest drama social creixent a Espanya, que ha arribat a ser portada, aquest dilluns, de la versió digital de "The New York Times". En aquest sentit, l'AEB tanca el seu comunicat assegurant que es posa a disposició del govern espanyol i oposició per fer-los arribar la seva opinió sobre la direcció que hauria de prendre aquesta reforma de la llei hipotecària per "satisfer la necessitat primària d'habitatge dels ciutadans".

Poc després, la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi (CECA) s'ha afegit a la iniciativa. En un comunicat, la CECA ha indicat que aquesta suspensió s'aplicarà fins que entri "en vigor la reforma de la normativa en què estan treballant el govern i l'oposició". La confederació de caixes apunta que la reunió entre l'executiu i el PSOE "se suma als esforços que, de manera independent i des del començament de la crisi, han desplegat les entitats per evitar els desnonaments".

La patronal defensa que les entitats "han estudiat cas per cas per tal d'oferir als clients hipotecaris la mesura més oportuna, com refinançaments, períodes de carència, dacions en pagament amb caràcter voluntari o l'adquisició de l'habitatge per a llogar-la posteriorment al deutor, entre d'altres".

No és l'única veu que s'ha fet sentir en les últimes hores per denunciar el que qualifiquen d'"onada de desnonaments". Fins i tot el president del Consell General del Poder Judicial, Gonzalo Moliner, ha dit que "no hi ha d'haver més demores en les solucions" a les execucions hipotecàries.

En compliment d'aquest compromís de l'AEB, el Col·legi de Procuradors de Barcelona ja ha rebut un comunicat de CaixaBank i del BBVA en què demanen l'ajornament immediat dels seus desnonaments previstos. A més, les entitats Kutxabank i Caja Laboral també havien suspès temporalment totes les execucions hipotecàries fins que es coneguessin les condicions de la reforma hipotecària.

DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut