Un astròcit creixent en un cultiu en el laboratori
Els astròcits són cèl·lules essencials en el sistema nerviós (Gerry Shaw / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0)

Una anàlisi de sang permetrà detectar les fases inicials de la malaltia d'Alzheimer

Un estudi internacional liderat per la Fundació Pasqual Maragall mostra que la mesura de la concentració d'una proteïna en el plasma és més precisa que si es fa en el líquid cefalorraquidi

Xavier DuranActualitzat

Una anàlisi de sang permetria detectar de forma molt precisa les fases inicials de la malaltia d'Alzheimer. Es tracta de mesurar els nivells d'un biomarcador que habitualment es mesura amb un mètode invasiu al líquid cefalorraquidi.

La demostració que mesurar-lo a la sang, a part de més senzill, és més precís l'ha fet un equip internacional d'investigadors liderat des d'investigadors del centre de recerca de la Fundació Pasqual Maragall, el BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC). S'ha publicat a la revista JAMA Neurology.

L'anàlisi es basa en la reacció que experimenten, quan es produeix algun tipus de dany cerebral, els astròcits o astròglies, un tipus de cèl·lules que tenen un paper bàsic en el sistema nerviós central, aportant energia a les neurones, regulant el flux sanguini i mantenint l'equilibri en el fluid extracel·lular.

Quan es produeix un dany cerebral, sigui per un trauma, una infecció, un accident vascular o qualsevol altra causa, els astròcits reaccionen en un procés conegut com astrogliosi. La destrucció de les neurones properes fa que el nombre d'astròcits augmenti de manera anòmala.

Una forma de detectar aquest augment d'astròcits és mesurar els nivells de la proteïna acídica fibril·lar glial, anomenada GFAP per les seves sigles en anglès.


Més precís i menys invasiu

En el cas de la malaltia d'Alzheimer, la GFAP indica en quin punt de la malaltia d'Alzheimer es troba la persona afectada. Habitualment es mesura al líquid cefalorraquidi, després d'efectuar una punció lumbar al pacient.

El que demostra aquest estudi és que els nivells de GFAP a la sang permeten determinar de forma més precisa i molt menys invasiva les fases inicials de la malaltia d'Alzheimer. Així ho explica la doctora Marta Milà-Alomà, una de les autores de l'estudi i membre del grup de Biomarcadors en Fluid i Neurologia Translacional del BBRC:

"Hem vist que els nivells del biomarcador GFAP són més elevats en les persones que es troben a la fase asimptomàtica de l'Alzheimer, i que ens permeten diferenciar els individus amb o sense patologia amiloide al cervell, que és l'estadi previ a la malaltia."

L'estudi és fruit d'una col·laboració internacional en què s'han estudiat tres cohorts o grups de pacients que, en conjunt, sumen vora 900 persones. En primer lloc, els investigadors van analitzar les mostres de sang de 387 persones sense alteracions cognitives i amb cert risc de desenvolupar Alzheimer provinents de l'Estudi Alfa, que va ser impulsat l'any 2013 a Barcelona.

També es va analitzar el plasma de 300 persones asimptomàtiques i amb deteriorament cognitiu que formen part de l'estudi TRIAD, liderat a la McGill University a Montreal. Finalment, van analitzar les mostres de 187 pacients amb deteriorament cognitiu de l'Hospital Lariboisière de París. Totes les proves de l'assaig van ser analitzades a la Universitat de Göteborg.

Cèl·lules del cervell afectades per Alzheimer
L'objectiu dels investigadors és poder detectar l'Alzheimer abans que hi hagi danys irreversibles (Public Domain Pictures)

Pel doctor Marc Suárez-Calvet, investigador principal de l'estudi i cap del grup de Biomarcadors en Fluid i Neurologia Translacional del BBRC, significa un gran avenç:

"La troballa permetrà millorar la precisió diagnòstica de la fase preclínica de l'Alzheimer a través d'una anàlisi de sang, combinant la detecció del biomarcador GFAP amb d'altres recentment descoberts."

Darrerament s'han descobert diversos biomarcadors sanguinis que permeten detectar la malaltia d'Alzheimer. El novembre del 2020, el mateix equip que lidera Suárez-Calvet al BBRC va identificar uns altres biomarcadors, en aquest cas de la proteïna tau, per detectar-ne les fases inicials.

Per això, el doctor Suárez-Calvet considera que aviat s'obriran unes grans possibilitats en la detecció precoç de l'Alzheimer amb mètodes mínimament invasius, degut al ràpid avenç en els últims dos anys en aquest camp:

"Estem convençuts que en un futur pròxim podrem detectar els canvis silenciosos que es produeixen al cervell amb una simple anàlisi de sang sol·licitada pel metge de capçalera. Això ens permetrà provar tractaments abans que el dany neuronal sigui irreversible".

ARXIVAT A:
AlzheimerRecerca científica
Anar al contingut