Manel Alías al front de guerra del Donbass, a Donetsk
Manel Alías al front de guerra del Donbass, a Donetsk

Les cròniques de Manel Alías des del front de guerra del Donbass

Actualitzat

És la zona zero del conflicte i l'excusa de Vladímir Putin. Al Donbass, la guerra no és nova. N'hi ha hagut des del 2014, quan Donetsk i Lugansk van començar a autoanomenar-se "repúbliques independents", però des de l'entrada de les tropes russes a Ucraïna els combats al front s'hi han intensificat.

N'ha estat testimoni directe l'enviat especial de TV3 Manel Alías Tort, dels pocs periodistes que han pogut arribar a la mateixa línia del front. A mig camí entre Donetsk i Mariúpol, ell i el seu càmera, Ilià Drobixevski, van viure en pròpia pell un bombardeig i els efectes del foc de morter.

L'equip de TV3 acompanyava els milicians prorussos de l'autoproclamada república de Donetsk fins a Mikolaivka, una petita població al sud, en un trajecte que acabava de guanyar a l'exèrcit d'Ucraïna. Tot i que la posició dels prorussos semblava assegurada, van rebre un atac de les tropes ucraïneses en retirada.

Aquesta és la crònica d'una jornada en què l'equip també va poder copsar com viu la població de la zona, molt castigada per aquesta guerra:

 

També a Donetsk, la capital, la població pateix de valent els efectes de la guerra. El Manel Alías va poder comprovar com els atacs hi són constants i les explosions dels obusos tornen a colpejar la població. Molta gent es refugia a les cases, però alguns no fan ni això perquè la situació els és familiar. Ja va passar fa vuit anys.

Ara, molts veïns de Donetsk veuen amb bons ulls la incursió militar russa a Ucraïna. L'única crítica que tenen contra el Kremlin és que Putin hagi trigat tant a rescatar-los i que no incorpori aquests territoris ja a Rússia.

"Molt bé. Ho esperàvem des de feia 8 anys. Salutacions a Zelenski", li explicava una veïna. Recupera el seu testimoni i el d'altres veïns de Donetsk:

 

Encara que sembli paradoxal, veure tropes russes al Donbass no és fàcil. El Manel Alías i l'Ilià Drobixevski ho van poder comprovar en el seu camí cap al front; un camí en què van poder copsar com és de dura la vida als pobles. Molts semblen fantasmagòrics, però hi queda gent que veu com casa seva és bombardejada per segona vegada.

És el cas de la Galina, que per sort era a casa de la seva germana quan va passar. Així ho explicava a l'equip de TV3:

 

El Donbass està ple d'històries de víctimes de la guerra, i moltes d'aquestes històries no figuraran als registres oficials. Abans de deixar el Donbass, Manel Alías n'ha volgut recuperar una, la del Mikhaïl.

El va conèixer el 2015, quan es va sorprendre de trobar-lo al poble d'Uglegorsk, devastat, d'on tothom que podia havia fugit per l'esclat de la guerra. Set anys després, Alías l'ha localitzat, però no allà on s'esperava. Ens ho explica en aquest reportatge:

 

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut