Retrobament d'un jove amb la seva mare
Retrobament d'un jove amb la seva mare 35 anys després d'haver estat separats (Pro-Búsqueda)

Retrobaments familiars al Salvador gràcies a una gran base genètica elaborada a Catalunya

Investigadors catalans han elaborat aquesta base de dades, que ajudarà a identificar persones desaparegudes durant la guerra o per la repressió política al país centreamericà

Xavier DuranActualitzat

Una base de dades genètica creada per investigadors catalans en col·laboració amb entitats del Salvador permetrà identificar persones desaparegudes durant la guerra o per la repressió política al país centreamericà.

La base de dades genètiques d'alta resolució ha estat desenvolupada per un equip de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE) i el Servei de Genòmica de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), juntament amb l'Associació Pro-Búsqueda, que cerca nens i nens desapareguts del Salvador, la Fundació Panamericana per al Desenvolupament (PADF) i l'Associació Reds. La recerca l'han liderat Ferran Casals i Francesc Calafell i s'ha publicat a la revista Forensic Science International: Genetics.

Als anys 70, el Salvador vivia sota repressió política i amb una creixent injustícia social, que va conduir a una guerra civil que enfrontaria l'exèrcit amb el Front Farabundo Martí d'Alliberament Nacional. El conflicte es va estendre entre el 1979 i el 1992 i es calcula que va produir 75.000 morts i 15.000 desapareguts. Molts nens van ser donats en adopcions il·legals.

La inestabilitat política i social es manté, i això ha provocat la migració de moltes persones. Molts salvadorencs arrisquen la vida per creuar la frontera entre Mèxic i els Estats Units.

Fins ara el Salvador no disposava d'una base de dades forense completa per buscar coincidències genètiques entre les restes d'un desaparegut i els seus familiars. Per això els investigadors de la UPF i de l'IBE, un centre mixt del CSIC i la UPF, han desenvolupat aquesta base de dades genètiques de prop de 400 persones (248 homes i 143 dones), que permetrà intentar identificar de forma més precisa les restes de desapareguts durant la guerra i la repressió.

Però també obre la porta a identificar persones que han desaparegut en altres circumstàncies, com els emigrants que han mort en el camí cap als Estats Units. Ara com ara, no se sap quants són salvadorencs.

Base amb gran resolució

Segons Ferran Casals, "ha estat un projecte innovador, on hem desenvolupat aplicacions pioneres de les tecnologies més avançades de seqüenciació d'àcids nucleics a la genètica forense".

Per la seva banda, Francesc Calafell explica com es fa servir aquesta base de dades, que té en compte la diversitat de la població del país:

"Quan tenim una coincidència entre dues mostres, una d'un desaparegut i una d'un potencial familiar seu, la base de dades ens serveix per valorar la probabilitat que aquelles persones tinguin un parentesc, comparant-les amb la resta de la població del Salvador. Trobar coincidències en una variant genètica que és molt rara en aquella població serà una prova amb més pes que si trobem una coincidència en una variant molt freqüent."

Gràcies a la bona resolució dels marcadors genòmics seqüenciats i a la gran quantitat de seqüències d'individus acumulades, afegeix, "la base de dades ens ha permès anar una mica més enllà i no només identificar pares i fills, sinó parentius més llunyans".

Abraçada entre una mare i el seu fill després del retrobament
Després de dècades de separació, les trobades són molt emocionants (Pro-Búsqueda)

El projecte es va començar a gestar el 2016, quan l'associació Reds va conèixer un estudi pioner de genètica forense per identificar restes d'una fossa comuna de la Guerra Civil espanyola. L'estudi l'havien liderat Casals i Calafell.

A partir d'aquí, es va iniciar la col·laboració amb Reds i amb l'Associació Pro Búsqueda, que gestiona una base de dades de perfils genètics de familiars que continuen buscant els seus nens, desapareguts durant el conflicte armat, i de joves ja trobats. Eduardo García, director executiu de Pro Recerca, afirma que l'entitat ja ha obtingut resultats:

"La nostra associació ha pogut resoldre més de 400 casos de nens que van ser donats en adopció en un context de violència. Un dels nostres objectius és fomentar l'estudi de la genètica al nostre país per identificar els desapareguts, i gràcies a projectes com aquest ho estem aconseguint."

Afegeix que ja es comencen a veure "resultats i millores en justícia i democràcia, que ens il·lusionen i són molt necessaris".

El suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) i del programa UPF Solidària ha permès també organitzar estades formatives d'investigadors del Salvador al Servei de Genòmica de la UPF i elaborar un curs bàsic de Genètica Forense en línia, dirigit per Ferran Casals i disponible des de la pàgina web del Servei de Genòmica de la UPF.

La nova base de dades es podrà utilitzar en qualsevol aplicació de la genètica forense, com ara casos criminals.

 

ARXIVAT A:
CiènciaRecerca científicaDrets humans
Anar al contingut