Una de les barraques de pedra seca recuperada al Bages
Una de les barraques de pedra seca recuperada al Bages

Restauren 4 barraques de vinya i més de 100 metres de murs de pedra seca al Bages en un programa de reinserció laboral

Actualitzat

ACN Sallent - Quatre barraques en procés de restauració i més de 100 metres de murs de pedra seca és la feina que porten fent tres persones de Càritas a través de la cooperativa Senders Vius. El projecte busca la recuperació d'aquest patrimoni cultural i la reinserció de persones amb risc d'exclusió social. Al capdavant hi ha la Fundació 'La Caixa', Càritas Arxpestral de Manresa i la DO Pla de Bages. Precisament, el Bages és el territori de Catalunya on fa uns 200 anys hi havia més extensió de vinya -27.700 hectàrees-. Per adaptar els terrenys més abruptes i fer-los aptes per plantar-hi aquest conreu es van fer murs de pedra seca, tines i més de 6.500 barraques de vinya. Aquest any el projecte preveu 8 actuacions a diferents municipis.

Càritas Manresa fa diversos anys que desenvolupa formacions en restauració de marges i diverses construccions de pedra seca en el marc dels projectes de formació i inserció sociolaboral. S'aposta així per l'àmbit agro-paisatgístic com a font d'ocupació i riquesa territorial tot perseguint un doble objectiu d'inserció laboral i sensibilització ambiental.

Durant una visita al Castell de Sallen per valorar la feina feta aquest divendres, el president del Consell Regulador de la DO Pla de Bages, Carles Playà, ha elogiat la conservació i manteniment d'un patrimoni "tant valuós", qualificant-lo d'"essencial" des de la perspectiva de passat, per la preservació de la història i la identitat local; de present, per contribuir a la ocupabilitat i la inserció social de les persones, i de futur, per donar una "nova visió a l'enoturisme".

De la seva banda, la directora de Càritas Arxiprestal de Manresa, Josefina Farrés, ha reconegut l'"impacte social" de projectes com aquests que, a banda de promoure la formació a col·lectius vulnerables també "posa en valor l'entorn paisatgístic". Així mateix, Mireia Gorchs com a responsable d'acció social de CaixaBank,ha expressat la voluntat de continuar implicats en el projecte i n'ha fet una valoració molt positiva.

Aquest any, la Fundació 'La Caixa' ha aportat 10.000 euros.El projecte permetrà la inserció laboral de 3 treballadors de col·lectius vulnerables a jornada completa durant un any i la recuperació de l'ofici de marger amb la professionalització de dos dels tres treballadors. A més, el projecte compta amb una vessant de sensibilització ciutadana davant del gran patrimoni de la pedra seca i la necessitat de conservar-lo com a símbol d'identitat del territori. El projecte va començar el 2020 amb els mateixos socis actuals.

Anar al contingut