Jordi Matas, en una comissió al Parlament (ACN/Aleix Moldes)
Jordi Matas, en una comissió al Parlament (ACN/Aleix Moldes)

Renuncia al càrrec el vicerector de la UB acusat d'assetjar sexualment una alumna

Jordi Matas deixa les responsabilitats per "preservar la institució" i poder engegar "accions legals"

Actualitzat

Jordi Matas, el vicerector de la Universitat de Barcelona acusat d'assetjament sexual, renuncia al càrrec. Matas ha deixat aquest dimecres les responsabilitats de gestió amb l'objectiu de "preservar la institució" i, també, "poder emprendre sense limitacions institucionals les accions legals que creu oportunes", segons ha explicat la UB en un comunicat.

En les últimes hores, un centenar de professors de la universitat han demanat el cessament cautelar de Matas com a vicerector i que s'obri una investigació independent sobre les acusacions d'assetjament sexual. Els docents també exigeixen una revisió integral dels procediments d'avaluació de casos d'assetjament de la universitat, amb garantia d'independència respecte al rectorat i la jerarquia universitària.

El cas, avançat per eldiario.es, es remunta a l'any 2016, quan la jove tenia 21 anys. Ella i Matas tenien una relació acadèmica i ell havia de dirigir-li el treball de final de grau. Ell va voler convertir la relació en sexual i fins i tot va comentar-li que havia tingut somnis eròtics amb ella. A partir d'aleshores, va tenir atacs de pànic i d'angoixa, va canviar de director del TFG i va començar a evitar-lo. Els seus companys fins i tot van crear un grup de Telegram per ajudar-la a esquivar Matas.

L'any 2017, la noia va denunciar Matas a la Unitat d'Igualtat de la UB, davant la qual va presentar el centenar de missatges que havien intercanviat. La denúncia, analitzada per una comissió formada per tres homes, no va trobar que hi hagués "conductes de naturalesa o connotacions sexuals" i tot plegat va quedar en una amonestació verbal al professor.

Després que aquesta setmana la denúncia d'assetjament sexual va tornar a aparèixer als mitjans de comunicació, Matas va negar els fets i va anunciar la intenció de denunciar tant eldiario.es com els testimonis que l'incriminen.

L'edifici històric de la Universitat de Barcelona
L'edifici històric de la Universitat de Barcelona (ACN)

La UB fa "una crida a la prudència i al respecte"

En el comunicat, la UB rebutja "qualsevol manifestació de violència o d'assenyalament públic" cap a les persones implicades en el cas i assenyala que el món universitari "ha de ser exemple de gestió de les crisis amb un profund respecte per les persones i les institucions":

"La legítima preocupació no pot canalitzar-se a través de la difamació, ni de l'escarni públic, ni tampoc de les amenaces o conductes violentes. L'àmbit universitari ha de ser exemple de gestió de les crisis amb un profund respecte per les persones i les institucions."

La universitat insisteix que "el marc acadèmic és incompatible amb cap mena de conducta d'assetjament" i alerta que no es pot acceptar "cap conducta de linxament públic, difamació o mecanismes violents i denigratoris".

La UB descarta obrir una altra investigació sobre el cas perquè creu que començar una altra investigació "implicaria la desqualificació de les accions fetes":

"És absolutament legítim que amb la mirada actual es puguin fer valoracions sobre aquesta qüestió, però el que no és factible és assumir com a cert que els treballs d'aquells moments sobre els fets donin com a conseqüència una resolució fallida que calgui reobrir."

Aquest dimarts, estudiants de la UB van protestar al claustre de Lletres acusant Matas d'"agressor" i el rectorat d'"encobridor" en una concentració a l'edifici central de la UB. "Si la institució tanca files amb els professors agressors, les estudiants ens organitzem i lluitem per fer-los fora! Fins que no en quedi ni un", afirma l'Assemblea de Lletres.

Envia un correu electrònic a bustiadenuncia@tv3.cat

 

ARXIVAT A:
UniversitatAssetjament sexual
Anar al contingut