Raons "excepcionals" per Ucraïna en una relació encallada

Raons "excepcionals" per Ucraïna en una relació encallada

El president Pere Aragonès ha participat finalment en la conferència de presidents de La Palma. Ho ha fet per la situació d'excepcionalitat generada per l'atac rus a Ucraïna. I aquest argument, aquesta paraula, "excepcionalitat", l'ha repetit totes i cadascuna de les vegades que ha parlat de la conferència.

Dijous va anunciar que aniria a la trobada de presidents amb aquestes paraules: "Per responsabilitat i excepcionalment, participarem a la reunió de treball a la conferència de presidents del diumenge." I va assegurar-se que el missatge arribés al president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Hi va parlar uns minuts per telèfon i també li va enviar una carta on remarcava reiteradament la citada excepcionalitat:

"Davant d'aquesta situació excepcional provocada per una guerra en territori europeu com feia dècades que no es produïa, la Generalitat de Catalunya reafirma la voluntat de treballar en tots els espais que puguin contribuir a oferir una millor atenció als refugiats i una millor resposta a la crisi social i econòmica que està provocant el conflicte."


En el seu torn de paraula durant la reunió a La Palma, el president Aragonès ha tornat a deixar clara la seva posició davant Pedro Sánchez i tots els presidents autonòmics. Aragonès ha començat la intervenció explicant el caràcter excepcional de la seva participació a la conferència de presidents per la situació derivada del conflicte a Ucraïna. Després ha exposat la vintena de propostes des de Catalunya per fer donar resposta a l'emergència humanitària amb els refugiats, la crisi econòmica i energètica per l'escalada dels preus de l'energia.

Aragonès ha reblat el seu missatge en la roda de premsa posterior a la conferència. En resposta a un periodista, ha dit: "La normalització de les relacions vindrà amb el reconeixement de l'autodeterminació i la llei d'amnistia. Avui, aquí, hi som per Ucraïna."

I és que la relació bilateral que reclama el president Pere Aragonès està encallada. La taula de diàleg entre els dos governs encara no té data i això que s'havia dit que podria ser a primers d'any. Caldrà veure si el gest "excepcional" de Pere Aragonès assistint a la conferència de presidents que ha agraït el govern espanyol té algun gest de tornada.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPere Aragonès
Anar al contingut