"Putes, sortiu del cau": el càntic masclista i denigrant en un col·legi major de Madrid

La Fiscalia obrirà diligències per investigar si els fets són constitutius d'un delicte d'odi

Paula FloritActualitzat

"Putes, sortiu dels vostres caus com conilles. Sou unes putes nimfòmanes. Us prometo que follareu totes a 'la capea'." Així s'ha dirigit un estudiant del col·legi major Elías Ahuja de Madrid a les noies del col·legi major femení del davant, el Santa Mónica.

I, cridant per la finestra en plena nit, encara han afegit: "Som-hi, Ahuja!" Just després, els alumnes de la resta de les habitacions, de les set plantes de l'edifici, han apujat a la vegada les persianes de totes les finestres i han començat a cridar reproduint una mena de so animal.

La imatge, de diumenge a la nit, s'ha viralitzat a les xarxes socials, amb crítiques pels comentaris masclistes dels joves:

Segons sembla, es tractaria d'una tradició entre els dos col·legis majors, el masculí i el femení. De fet, també corre per les xarxes un altre vídeo, sense verificar, que en aquest cas estaria gravat des d'una finestra de l'Elías Ahuja, en què les estudiants del Santa Mónica també fan càntics fent referència als nois, en el que sembla una mena de resposta.


La Fiscalia ho invesigarà

El ministeri fiscal ha anunciat que obrirà diligències per investigar si els fets són constitutius d'un delicte d'odi. 

Per la seva banda, la Universitat Complutense de Madrid, on està adscrit el col·legi major, ha expressat el seu "total rebuig" als fets i ha anunciat que obrirà "un expedient informatiu per analitzar el que ha passat i per dirimir responsabilitats".

En declaracions a diversos mitjans, el director del col·legi major, Antonio García Artiga, ha explicat que, diumenge a la nit, "vam sentir els crits i el vigilant i jo mateix vam sortir a aturar-ho", però no van ser-hi a temps. Segons ha dit, "en absolut" ho haurien permès.

Ha confirmat que és "tradició" que els estudiants facin crits animals des de la finestra en l'inici de curs --que "també els perseguíem"--, però, segons ell, no van mai dirigits a les companyes del col·legi del davant: "És una forma que tenen ells d'expressar-se, però en absolut referint-se a les noies, ho tinc claríssim", ha afirmat.

Paral·lelament, el centre --que només té homes entre els residents-- ha emès un comunicat en què informa que el reglament intern preveu l'expulsió dels implicats --que ja hauria tingut lloc en alguns casos, segons l'agència EFE-- i assegura que obligarà els residents a rebre un "cicle de conferències en relació amb la sensibilització".

També asseguren que les "manifestacions" d'alguns estudiants són "incomprensibles i inadmissibles i "totalment contràries a l'ideari i valors del centre".

 

Crítiques de Sánchez, Subirats i Montero

L'escena al col·legi major Elías Ahuja, que va ser la residència d'estudiant de l'exlíder del PP Pablo Casado, ha transcendit també a la política.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet aquest tuit, en què afirma que "no podem tolerar aquests comportaments que generen odi i atempten contra les dones". I afegeix: "És especialment dolorós veure que els protagonistes són persones joves".

També el ministre d'Universitats, Joan Subirats, ha criticat els fets, "que no s'haurien de repetir": "Les imatges que veiem són absolutament lamentables i indignes", ha piulat. En el mateix missatge, afegeix: "Hem de continuar treballant en polítiques d'igualtat i de lluita contra la violència de gènere."

Per la seva banda, la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha afirmat que les imatges demostren la necessitat d'impartir educació sexual a nens i adolescents, a més de combatre la cultura de la "violació i el terror sexual" que situa les dones com a "objectes sexuals".

"És la mostra més evident que fa falta educació sexual i que des de les institucions deixem de legitimar discursos masclistes que neguen la violència i la igualtat de les dones", ha emfatitzat en declaracions als mitjans als passadissos del Congrés.

 
"No s'ha de crucificar ningú"

Malgrat la polèmica i el rebombori pels fets, algunes alumnes del col·legi Santa Mónica han tret ferro i han justificat els càntics masclistes. Diuen que s'emmarca dins d'una tradició i que "no s'ha de crucificar ningú." També asseguren que "hi ha un perdó per part d'ells i no fa falta anar més enllà".

Algunes asseguren que hi ha "una bona relació" entre els col·legis i que és "un pique que siempre ha habido". 


Casado va residir al col·legi major quan estudiava

Es dona el cas que --segons va publicar La Marea el febrer del 2019-- quan Pablo Casado tenia 19 anys i residia al Col·legi Major Elías Ahúja, va escriure un article a la revista del centre en què, amb to sarcàstic, descrivia la fitxa etològica d'un animal anomenat "lupus ahujus", en referència als joves que s'allotjaven al col·legi.

Segons La Marea, l'article --inclòs en la categoria d'humor-- intentava explicar com eren i es definien els alumnes i, entre altres coses, la seva relació amb les dones. I, en aquest punt, Casado hauria descrit l'animal així: "Quan entra a formar part del ramat, li comencen a néixer instints de voraç carnívor cap a tota mena de femelles en etapa fèrtil".

I afegeix: "Així s'ha convertit en un feroç i infatigable caçador de carn fresca. Entre les seves preses més desitjades hi ha, com és obvi, les llobes. Encara que, si n'hi ha carestia, recorre de bon grat a altres espècies animals com ara truges, guineus, gallines o qualsevol espècie d'au que pongui ous".

ARXIVAT A:
Masclisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut