Netanyahu dona llum verda a la invasió de Rafah i rebutja l'última proposta de pau de Hamas

Biden ha advertit que una ofensiva terrestre sobre Rafah suposaria crear una "línia vermella"

RedaccióActualitzat

El primer ministre israelià Benjamin Netanyahu ha donat llum verda a un pla de l'exèrcit per envair Rafah, la ciutat al sud de la Franja on hi ha més d'un milió i mig de desplaçats per la guerra a Gaza.   

L'exèrcit israelià "s'està preparant per a la part operativa i per l'evacuació de la població", assegura un comunicat del gabinet de guerra de Netanyahu.

L'ofensiva terrestre sobre Rafah fa temps que s'anuncia. L'objectiu de l'atac, segons les FDI, seria destruir quatre batallons de Hamas, un pas "necessari" per eliminar l'organització islamista de la Franja.   

No obstant, es desconeix com les tropes pretenen evacuar i protegir a un milió i mig de gazians, mentre continua l'ofensiva terrestre sobre la Franja i el 50% dels habitatges han estat destruïts pels bombardejos.

El govern de Netanyahu parla de transferir els civils en "illes humanitàries" al centre de la Franja, en coordinació amb agents internacionals. Però no ha donat cap informació detallada sobre el pla, que ja ha aixecat crítiques en la comunitat internacional.  

El president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, ha advertit que la invasió de Rafah provocarà "una nova massacre i nous desplaçaments del poble palestí a Gaza", i ha demanat als Estats Units que intercedeixin per impedir aquesta operació militar.  

El fum s'eleva després d'un bombardeig a la ciutat de Gaza, aquest divendres (EFE / Mohammed Sablesaber)

La perspectiva d'una incursió a Rafah sembla ser un punt d'inflexió per alguns dels aliats més acèrrims d'Israel: els EUA i la Unió Europea. En una entrevista recent, el president Joe Biden s'ha oposat a l'atac mentre no hi hagi un pla creïble i executable per salvaguardar la població civil que s'hi refugia.

També ha advertit que un atac a la ciutat suposaria crear una "línia vermella". Aquest divendres, el secretari d'Estat Antony Blinken ha assegurat que Netanyahu no li ha presentat cap pla per l'evacuació dels civils de Rafah.

Mentre es reunia el gabinet de guerra a Tel-Aviv, centenars d'israelians han protestat a Kirya, prop del quarter central de les IDF, exigint a Netanyahu que "prengui les decisions necessàries" per salvar la vida dels 134 ostatges que es creu que encara hi ha a Gaza.

La proposta de Hamas, "poc realista"

"Encara són poc realistes." Així ha qualificat el primer ministre Benjamin Netanyahu les demandes de Hamas per un alto el foc, que ahir a la nit es van remetre a l'equip negociador israelià.

L'esborrany de Hamas contempla modificacions en el nombre de presos i la forma en què els ostatges israelians han de ser alliberats. Però manté la demanda inicial de posar fi a l'ofensiva de Gaza i a la retirada de l'exèrcit israelià.

En la primera fase de l'acord, l'organització islamista contempla alliberar totes les "dones, infants, malalts i ancians" israelians segrestats el 7 d'octubre, a canvi d'entre 700 i 1000 presoners palestins, segons han explicat fonts de la negociació a EFE.

A més, en aquesta primera fase, també es posarien en llibertat totes les dones soldat captives a canvi d'un centenar de presos palestins condemnats a cadena perpètua a Israel.

Només al final d'aquesta primera etapa s'establiria una data per un alto el foc permanent i la retirada completa de les tropes israelianes de la Franja de Gaza.

Finalment, la posada en llibertat de "tots els presos d'ambdós bàndols", com Hamas acostuma a referir-se també als ostatges israelians, es produiria durant la segona fase del pla.

Israel ha enviat una delegació a Doha, Qatar, per reprendre les negociacions.

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGuerra a GazaHamas
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut