Dos investigadors al laboratori
Dos investigadors al laboratori

Més de la meitat dels investigadors biomèdics dels Estats Units són immigrants

Més de cent cinquanta líders d'empreses biotecnològiques deploren la política migratòria de Trump

Xavier DuranActualitzat

"Molts dels nostres col·legues d'altres països esdevenen ciutadans americans, per al gran benefici dels Estats Units. De fet, un estudi va constatar que, el 2014, el 52% dels 69.000 investigadors biomèdics dels Estats Units havien nascut fora". Aquestes dues frases es troben en una carta oberta que més de 150 fundadors i líders d'empreses biotecnològiques nord-americanes han publicat aquest dimarts.

La carta apareix en la versió en línia de la revista "Nature Biotechnology" i sortirà en la versió impresa del mes de març.

El primer signant és, precisament, un immigrant: Jeremy M. Levin, nascut a Sud-àfrica el 1954 i actual president i director executiu d'Ovid Therapeutics Inc., empresa que investiga noves rutes terapèutiques per a malalties neurològiques.

Els signants es mostren profundament preocupats per l'impacte que pugui tenir en aquest sector l'ordre del president Donald Trump que vol impedir temporalment l'entrada de ciutadans de set països majoritàriament musulmans als Estats Units.

La carta destaca que els Estats Units són els líders mundials en el desenvolupament de medecines i noves tècniques per millorar o curar malalties ara intractables. Afegeixen que aquesta posició s'ha aconseguit gràcies a les inversions en empreses públiques i privades i institucions de recerca i que està fonamentada "en la creativitat i dedicació del nostre recurs més valuós: la nostra gent".

Moltes de les empreses del sector són petites, o "start-ups", i es nodreixen d'investigadors estrangers, nacionalitzats o no. Els autors temen que molts dels treballadors interpretin l'ordre de Trump com una indicació que els Estats Units ja no troben benvinguts els immigrants, no només d'aquests set països, sinó de qualsevol altre. I els fa por que accions de l'administració "mal concebudes i mal implementades" amenacin el lideratge del país en biotecnologia.

També destaquen que els Estats Units representen una oportunitat sense que importin les fronteres, el gènere, la raça, l'orientació sexual o la ideologia política i que això "ha permès a la nostra indústria incorporar el millor talent, fos d'on fos".

Levin i la resta de signants conclouen que la innovació i la llibertat "estan inextricablement entrellaçades" i que el país podria perdre allò guanyat en molts anys d'inversió si no es tira enrere aquesta política.

Anar al contingut