París

L'OCDE preveu un any i mig de decreixement i recomana polítiques restrictives per afrontar la crisi

L'OCDE, l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics, constata al seu últim informe sobre la zona euro que es mantenen els riscos per al creixement econòmic, i recomana als països polítiques pressupostàries rigoroses i restrictives. L'organisme alerta que fins a mitjans del 2010 no començarà la recuperació i troba imprescindible una regulació comuna sobre els mecanismes de control del sistema financer, alhora que pronostica que l'alentiment econòmic dels pròxims mesos contribuirà a reduir els riscos inflacionistes i permetrà noves rebaixes dels tipus. L'OCDE també indica que a Espanya el preu de l'habitatge ha caigut un 10% des de màxims.

Actualitzat
L'OCDE ha conclòs que l'economia dels països de la zona euro està en plena recessió i que el pitjor encara ha d'arribar. L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics ha alertat que en els pròxims mesos la zona euro s'enfronta a "greus riscos" pel que fa a l'evolució de la seva economia. Segons l'últim estudi, encara que els països de la zona euro van resistir les conseqüències inicials de la crisi financera, ara tenen davant seu "nous desafiaments" i les perspectives són ara "més ombrívoles".

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics preveu que el creixement del producte interior brut (PIB) de la zona euro es debiliti fins a mitjans del 2009 i després es recuperi progressivament, si bé restarà per sota de la seva tendència fins a mitjans del 2010, segons es desprèn de l'estudi econòmic sobre l'eurozona que ha presentat.

El preu de l'habitatge a Espanya cau un 10%

Els preus de l'habitatge a Espanya i Irlanda en termes nominals són ara un 10% inferiors als registrats quan estaven en els seus nivells més alts, segons l'estudi de l'OCDE.

L'informe indica que l'activitat sobre el mercat immobiliari s'està alentint també en un gran nombre de països de la zona després de diversos anys de fort creixement i recorda que els preus de l'habitatge han pujat al voltant del 50% durant cinc anys fins a finals del 2007, és a dir, gairebé tant com els Estats Units en el mateix període, i aproximadament el 75% si no es té en compte el mercat alemany i austríac, especialment inactius.

En tot cas, l'OCDE destaca que el sector de l'habitatge a la zona euro és "generalment menys vulnerable" que als Estats Units, perquè aquí no s'ha desenvolupat cap mercat important de préstecs hipotecaris d'alt risc.

Anar al contingut