Aquest estiu s'han vist rates als carrers de les grans ciutats (CCMA)

Les rates, la plaga més nombrosa d'aquest estiu a Catalunya

Els efectes de la pandèmia i les restriccions en l'ús d'alguns raticides han agreujat les incidències amb aquests rosegadors

Redacció/ACNActualitzat

Les rates "han fet seus els carrers de les grans ciutats". Així ho assegura l'Associació Catalana d'Empreses de Salut Ambiental (ADEPAP) que veu en la pandèmia i les restriccions a l'ús de raticides les causes de "l'increment sostingut" dels problemes amb els rosegadors. 

Els professionals d'ADEPAP asseguren que les rates han estat la plaga més nombrosa de l'estiu a Catalunya. Denuncien que no poder-la controlar és un risc per a la salut per la possible transmissió de malaties zoonòtiques, aquelles que es transmeten dels animals als humans i vicerversa. 

Els mesos més restrictius de la pandèmia, marcats pel confinament, van permetre els rosegadors, que habitualment eviten els humans, campar lliurement pels carrers. Això els va fer perdre la por a les persones i ara es deixen veure, sobretot pels carrers de les grans ciutats.

A aquest factor se sumen les restriccions que la Unió Europea ha posat a la utilització d'alguns raticides, en un intent de frenar l'excés d'ús de biocides que se'n feia. Però ADEPAP avisa que "no poder fer servir aquests biocides fa que cada vegada sigui més complex mantenir les poblacions sota els llindars de tolerància establerts".

Una rata a la plaça Catalunya de Barcelona (CCMA)

En un comunicat, els professionals de l'associació que aplega les empreses de plagues i salut ambiental diuen que les rates "s'han fet molt visibles, sobretot a grans ciutats". I això és, d'una banda, perquè la població ha crescut, però també perquè un canvi d'hàbits les ha fet "més atrevides".

A Catalunya ja s'havia detectat, en els darrers anys, un augment sostingut d'incidències amb la rata grisa (Rattus norvegicus) i la rata negra (Rattus rattus) als entorns urbans, on habitualment no se'n veien.

Quim Sendra, president de l'associació, afirma que el problema és que qualsevol particular pot comprar un raticida en un supermercat i fer-ne un mal ús, ja que pot afectar altres espècies no diana. Això ha provocat un enduriment de la normativa europea. "El que caldria restringir -diu Sendra- en tot cas, és aquest ús no professional i, en canvi, deixar que els experts fem la nostra feina, ja que coneixem perfectament com atacar les plagues de manera completament segura per al medi i per a les espècies que no són objectiu."

Precisament al mes de juliol, veïns de Barcelona es van queixar de l'elevada presència de rates a la plaça Catalunya. 

Paneroles i mosquits

Pel que fa a les paneroles, l'arribada de la calor les ha fet més actives i visibles. En algunes zones se n'han vist moltes, especialment de paneroles de clavegueram, a causa de les altes temperatures anormals que hi ha hagut aquest estiu. Les empreses de control de plagues han fet un 10 o un 15% més de serveis en establiments i habitatges.

"Ha arribat un punt que fem actuacions contra les plagues de paneroles durant tot l'any", assegura el president d'ADEPAP, que desaconsella l'ús d'insecticides domèstics, "ja que poden traslladar la plaga a altres llocs".

En canvi, l'estiu ha estat molt sec i això ha fet disminuir la població de mosquits. Això sí, en aquelles zones on ha plogut sí que hi ha hagut plagues de mosquits força molestes. És el cas d'algunes poblacions del Baix Llobregat o del Tarragonès.
 

Anar al contingut