Caracas

Les FARC alliberen Clara Rojas i Consuelo González

Els guerrillers de les FARC han alliberat aquest dijous a la tarda dues polítiques colombianes que mantenien segrestades a la selva. Són Clara Rojas, companya de candidatura de la també segrestada Ingrid Betancourt, i l'exsenadora Consuelo González, que han estat traslladades en helicòpter fins a Veneçuela. Allà s'han pogut reunir amb els seus familiars. Les dues alliberades són ara al palau de Miraflores, on podran donar les gràcies personalment al president veneçolà, Hugo Chávez, per la gestió de l'operació. Chávez s'ha encarregat de fer ell mateix l'anunci de l'alliberament, que ha posat fi a més de sis anys de captiveri.

Actualitzat

La fi d'un malson. Clara Rojas i Consuelo González, les dues polítiques colombianes segrestades per les FARC s'han retrobat aquest dijous amb els seus familiars, que no veien des de feia sis anys. Però no hi eren tots. No eren a Santo Domingo ni el marit de Consuelo González, mort d'un atac de cor el 2005, ni Emmanuel, el fill que Clara Rojas va tenir a la selva amb un guerriller i que les FARC van donar en adopció amb un nom fals.

El president de Veneçuela, Hugo Chávez, que ha enviat dos helicòpters de la Creu Roja veneçolana a recollir les segrestades a la selva colombiana, i que ha estat l'encarregat d'anunciar la bona nova, les rebrà ara a Caracas, on han arribat cap a les deu del vespre, hora catalana.

Les dues alliberades no han amagat l'agraïment al líder veneçolà per la seva mediació. Consuelo González ha assegurat que "la seva actitud compromet immensament l'actitud demòcrata que ha de tenir un governant". També Clara Rojas, en una breu conversa telefònica amb Chávez, li ha donat "mil gràcies per la gestió humanitària" i li ha demanat "que no abaixi la guàrdia" perquè "els que es queden" segrestats per les FARC "m'han traslladat aquest missatge".

Clara Rojas, companya de candidatura d'Ingrid Betancourt, feia sis anys que estava segrestada. L'excongressista Consuelo González, sis anys i mig. Dos helicòpters les han recollit a la selva i les ha portat fins a territori veneçolà, on les esperaven les famílies.

Fa un mes, una operació similar es va truncar en descobrir-se que el fill de Clara Rojas que la guerrilla havia promès alliberar, en realitat havia estat donat en adopció. Aquest mateix dijous, les proves de l'ADN fetes a Santiago de Compostel·la han demostrat la identitat d'Emmanuel, fruit de la relació de Clara Rojas amb un guerriller.

L'èxit de l'alliberament obre una porta d'esperança als altres ostatges, més de 700. La següent podria ser l'excandidata a la presidència, Ingrid Betancourt, segrestada juntament amb Clara Rojas, per a qui el govern francès gestiona l'alliberament. Un fill, una filla i un marit l'esperen.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut