El judici a Shakira es pot allargar fins al 14 de desembre (Europa Press/Joaquin Corchero)

Les claus del judici a Shakira per frau, amb 100 testimonis i 200 periodistes acreditats

Shakira havia de seure al banc dels acusats en un judici on s'havien citat més de cent testimonis

Jordi Martínez PallejaActualitzat

Un acord d'última hora entre totes les parts ha permès a Shakira evitar un judici per un presumpte frau fiscal de 14 milions i mig d'euros. El judici havia de començar aquest dilluns i havia atret una gran atracció mediàtica. Prova d'això, els 200 periodistes acreditats.

Aquestes eren les claus d'un judici que finalment no se celebrarà.


De què se l'acusava?

La Fiscalia creia que la cantant va fer veure que residia a les Bahames quan ja vivia a Espanya per no pagar els impostos d'IRPF i de patrimoni i de fer servir un entramat de societats a diversos paradisos fiscals on haurien arribat tots els seus ingressos durant aquest temps.

Els tributs que suposadament va deixar de pagar són l'IRPF (12.371.197 euros) i l'impost sobre el patrimoni (2.191.771 euros). Totes dues partides sumen més de 14,5 milions d'euros.

La petició de la Fiscalia era de 8 anys i 2 mesos de presó i 23,8 milions d'euros de multa.

Els seus advocats asseguren que la cantant era resident fiscal a Espanya només des del 2015, i que no té cap deute pendent perquè tan bon punt va saber el que Hisenda li reclamava va pagar, fins i tot abans que la Fiscalia interposés la querella. 
 

Quants i qui eren els testimonis?

Pel judici hi havien de passar, a petició de la mateixa Fiscalia i de l'Advocacia de l'estat, més de 100 testimonis, 117 concretament, que han tingut algun tipus de relació professional amb Shakira. L'objectiu de l'acusació era demostrar que tenia residència habitual a Catalunya entre el 2012 i el 2014, és a dir, si passava més de la meitat de l'any a Catalunya.

A l'Audiència de Barcelona s'hi havien de veure, per exemple, els germans José i David Muñoz, el duet Estopa, que van llogar-li el seu estudi d'enregistrament, o Fernando Olivera, el cantant de Maná, amb qui Shakira va gravar en unes instal·lacions de Codorniu.

També havien de declarar la seva exparella Fernando de la Rua, que ha tingut diversos càrrecs en les societats de Shakira i el seu germà i mànager.

La Fiscalia, en el seu afany per demostrar la residència fiscal de la cantant a Catalunya entre 2012 i 2014, volia cridar a l'estrada veïns del pis del carrer Muntaner i de la casa d'Esplugues de Llobregat on va viure amb Gerard Piqué. I també, entre d'altres, el seu xofer particular i personal de serveis freqüentats per la colombiana com ginecòlegs, perruquers i professors de zumba i de fitness. 

L'agència de premsa encarregada de la comunicació de la cantant ha deixat clar que no farà declaracions en aquesta primera jornada.
 

Quant havia de durar el judici?

Ereveia que hi hagués en total dotze sessions i que el judici s'allargués fins al 14 de desembre.


Té més causes pendents amb la justícia?

Shakira acaba d'assabentar-se d'una segona causa per presumpte frau a Hisenda, que s'investiga als jutjats d'Esplugues de Llobregat. En aquest cas la Fiscalia li reclama més de 6,6 milions d'euros per la declaració de renda del 2018 i l'impost de patrimoni.

La causa està oberta per dos presumptes delictes fiscals de l'època en què ja vivia a Barcelona amb Gerard Piqué i els seus dos fills.  

ARXIVAT A:
JudicialMúsica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut