L'equip radioactiu de baixa activitat sostret dimarts va robar-se a Barcelona i no a la Llagosta

ACN Barcelona - El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha rectificat i ha informat de l'equip radioactiu de baixa activitat sostret dimarts es va robar a Barcelona i no a la Llagosta, com es va indicar en un primer moment. Així ho ha assegurat Protecció Civil en una piulada a les xarxes socials. L'episodi va tenir lloc al carrer Riera d'Horta de la capital catalana. Es tracta d'un equip per mesurar la densitat i la humitat del terreny que conté dues fonts radioactives de categoria quatre dins d'una escala de cinc, essent la cinc menys perillosa. La categoria 4 es denomina "improbable que sigui perillosa per a les persones", perquè la radioactivitat no comporta riscos radiològics mentre l'aparell es mantingui "íntegre i tancat".

Segons ha informat el CSN, les dues fonts es troben protegides i encapsulades, però en cas d'obertura o destrucció de l'equip que deixin les fonts radiològiques sense protecció sí hi podria haver riscos. Per aquest motiu, ha advertit que qualsevol persona que el trobi ha d'evitar manipular-lo i ha d'avisar immediatament les autoritats.

L'equip és de la firma CPN, té número de sèrie M300805849 i conté una font radioactiva de cesi-137 i una altra d'americi-241/beril·li.

L'aparell es troba dins d'una maleta de color taronja, de 80 centímetres de llargada, 50 d'amplada i 50 d'alçada amb obertura superior amb doble tancament de seguretat.

Pel que fa a l'equip, també és de color taronja, té forma de caixa, incorpora una nansa metàl·lica a la part superior, una pantalla de cristall amb teclat numèric i un tub metàl·lic on s'allotja una de les fonts radioactives.

Tant l'equip com la maleta disposen de la senyalització corresponent, el trèvol de color negre sobre fons groc i la llegenda 'radioactiu'.

Anar al contingut