La pizzeria Sartoria Panatieri de Barcelona, la millor d'Europa: consulta el rànquing

En el top 10 de la llista de les 50 millors pizzeries d'Europa, publicat aquest dimecres, també hi ha La Balmesina, també barcelonina

Enllaç a altres textos de l'autor Tana Collados

Tana Collados

Especialista en alimentació i cuina dels Informatius de TV3 i coautora dels reportatges "Som el que sembrem", "Cada vegada més vegans" i "Taules parades"

@tanacollados
Actualitzat

Hi ha cognoms que a la vida et determinen. Com el de Rafa Panatieri el copropietari de la millor pizzeria d'Europa, la Sartoria Panatieri de Barcelona, segons el rànquing 50 Top Pizza. Panatieri es tradueix com "forners", en plural, i el Rafa comparteix aquest èxit amb Jorge Sastre amb qui va coincidir a la cuina del Roca Moo, el restaurant que els germans Roca tenien a Barcelona.

Precisament el Rafa, que és brasiler de família italiana, fa anys aquest dimecres i ha celebrat l'aniversari amb la proclamació com a millor pizzeria europea. Amb el Jorge, que és madrileny, es van associar per obrir la pizzeria, que va néixer el 2018 al barri de Gràcia, amb voluntat d'excel·lir. Els va acompanyar la clientela i en va venir una segona, que van obrir a l'Eixample.

Fa uns mesos s'han estrenat amb un restaurant, Brabo, on les brases manen. Tots a Barcelona.

Una pizza del restaurant barceloní Sartoria Panatieri
Una pizza del restaurant barceloní Sartoria Panatieri (Sartoria Panatieri)


La Pizza de l'Any

Sartoria Panatieri, a més, ha obtingut el premi a la Millor Pizza de l'Any per la que porta la seva salsa de tomàquets xerrys escalivats amb mozzarel·la i salsa holandesa d'alfàbrega.

L'any passat va ocupar el cinquè lloc de la llista i també una de les seves va ser considerada la Millor Pizza, la d'anxoves, tomàquet, escarola i puré d'olives de Kalamata.

L'aposta per farines ecològiques, masses amb llargues fermentacions i ingredients de primera és clau. Rafa Pantieri i Jorge Sastre es fan els embotits. Els de porc els curen a partir de les carns de Porc de Gascunya ecològic que compren a Dpagès, una granja especialitzada de Solsona.

 

Barcelona, capital "pizzera"

Barcelona té una altra pizzeria entre les millors d'Europa, ja que La Balmesina, dels italians Max Morbi, Alessandro Zangrossi i Mattia Ciserola, repeteix en el lloc número 10, el mateix que va ocupar l'any passat.

La següent classificada d'Espanya és Frattelli Figurato, de Madrid, que ha passat del segon lloc de l'any passat, al sisè d'aquest.

Aquest 2023 és el primer que aquesta llista de les millors pizzeries d'Europa es dona a conèixer fora d'Itàlia, i han triat Barcelona.

50 Best Pizza es va fundar a Itàlia amb el suport d'importants empreses de productes agroalimentaris italians, una de les quals, la multinacional Mammafiore, va néixer a Catalunya. L'elaboren inspectors anònims, a imitació de la Guia Michelin i destaquen els primers 50 establiments d'una tria de 150, en què s'exclou Itàlia.

És perquè es fan rànquings per zones, a banda d'Europa, el d'Àsia-Pacífic, USA, i un d'específic per Itàlia. Finalment, hi ha un rànquing mundial que es coneixerà al setembre a Nàpols.

Els integrants de la pizzeria barcelonina La Balmesina, en la gala de les 50 millors pizzeries europees
Els integrants de la pizzeria barcelonina La Balmesina, en la gala de les 50 millors pizzeries europees (EFE / Alejandro García)


Franquícies i cadenes, fora de la llista

La pizzeria guanyadora de l'any passat, Peppe Pizzeria, de Paris, ha quedat exclosa, ja que el propietari i "pizzaiolo" Pepe Cutraro ha obert un cinquè local, un fet que no està permès en un rànquing que deixa fora cadenes o franquícies.

Per aquest tipus de negocis fan una classificació especial de caràcter mundial que es donarà a conèixer al novembre, també a Nàpols..

Aquesta és la llista de les 50 millors pizzeries europees:


 

 

 

ARXIVAT A:
GastronomiaAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut