Joan Carles marxa sense retre comptes i deixa la porta oberta a tornar a viure a Espanya

El govern espanyol lamenta que el rei emèrit "ha perdut una oportunitat de donar explicacions i de demanar perdó"

RedaccióActualitzat

Joan Carles I ha tornat al palau de La Zarzuela, gairebé dos anys després de marxar a Abu Dhabi. Primer s'ha reunit amb Felip VI i després ha dinat amb alguns membres de la família. Poc abans de les nou del vespre, el rei emèrit ha sortit de La Zarzuela en cotxe per volar de tornada cap a Abu Dhabi.

En l'últim dia de visita a Espanya, a les 10 del matí, el rei emèrit ha tornat a trepitjar la que va ser la seva residència durant 57 anys. Després de passar un cap de setmana a Sanxenxo, on ha participat en regates i, entre altres coses, ha assistit a un partit d'handbol del seu net Pablo Urdangarin.

A l'accés de La Zarzuela, una trentena de persones amb banderes espanyoles l'esperaven i l'han aclamat quan ha passat amb el cotxe, amb crits de "Visca el rei!".

Un grup de persones ha esperat el rei emèrit a l'accés a La Zarzuela
Un grup de persones ha esperat el rei emèrit a l'accés a La Zarzuela (Europa Press/José Ruiz)

El rei emèrit deixa la porta oberta a tornar a residir a Espanya

Joan Carles ha reiterat que organitzarà la seva vida personal i el lloc de residència "en àmbits de caràcter privat" i ha deixat la porta oberta a fer més visites a Espanya i també a "tornar-hi a residir", com ja va fer en una carta enviada a Felip VI a principis de març.

En un comunicat, la Casa del Rei explica que Felip VI i Joan Carles I han mantingut una conversa "sobre qüestions familiars" i que també han parlat d'esdeveniments de la societat espanyola des que el rei emèrit va marxar a Abu Dhabi.

Posteriorment, el rei emèrit ha dinat amb els reis Felip i Letícia, la reina Sofia, la infanta Sofia, la infanta Elena i els seus fills i la infanta Margarida amb el seu marit, Carlos Zurita.

En el dinar, la reina Sofia ha estat a la sala però no ha compartit l'àpat amb la resta perquè ha donat positiu per covid en tornar d'un viatge a Miami. Sofia no s'ha tret la mascareta i s'han seguit les mesures de ventilació corresponents, segons ha informat la Casa del Rei.

El rei emèrit, marxant en cotxe aquest dilluns al vespre de La Zarzuela
El rei emèrit, marxant en cotxe aquest dilluns al vespre de La Zarzuela (Europa Press/José Oliva)

"Explicacions de què?"

No sembla disposat a donar explicacions dels seus comportaments i escàndols. En la seva última jornada a la localitat gallega, a punt d'entrar en cotxe a casa del seu amic Carlos Campos, els periodistes li van preguntar a Joan Carles I sobre el retrobament amb el seu fill. "Què li dirà, al seu fill?", li van demanar. El rei emèrit respon: "Com que què li diré? Què li diries tu al teu fill?"

La periodista contesta amb una altra pregunta: "Suposo que deu tenir ganes de veure'l." Joan Carles I respon que "moltíssimes", i li fan una última pregunta: "Donarà algun tipus d'explicacions?" I l'emèrit diu: "Explicacions de què?" I riu. Aquest és el moment:


Una trobada més discreta que la parada a Sanxenxo

La resposta de Joan Carles I, que torna aquesta tarda a Abu Dhabi, no ha agradat a La Zarzuela, com tampoc l'expectació que ha aixecat i el seguiment mediàtic que ha tingut la visita de l'emèrit a Galícia. El seu format o el fet que hagi prioritzat l'agenda d'esbarjo ha generat malestar.

La Casa del Rei ha informat que la trobada familiar està dins "l'àmbit privat". Per aquest motiu, no l'ha inclòs a l'agenda d'activitats oficials de Felip VI, ni s'espera que en transcendeixi cap imatge pública.

La cita amb Felip VI suposa el retrobament entre pare i fill després de dos anys de distància. L'actual monarca la va marcar en conèixer les activitats econòmiques que van posar el seu pare en el punt de mira de la justícia i que finalment van provocar que marxés al país àrab, l'agost del 2020.

Poc abans de saber-se que l'emèrit tornava a Espanya, la Fiscalia espanyola va decidir arxivar totes les investigacions obertes sobre les activitats econòmiques de l'antic sobirà.

Joan Carles I fa el signe de la victòria amb els dits a Sanxenxo, aquest diumenge
Joan Carles I ha estat a Sanxenxo fins aquest diumenge (Europa Press/Álvaro Ballesteros)

Oportunitat perduda

El malestar també s'ha estès a La Moncloa. La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha afirmat que Joan Carles I "ha perdut una oportunitat, que els espanyols esperaven, de donar explicacions i de demanar perdó".

"Hauria d'haver aprofitat aquesta visita per retre comptes d'aquelles accions que durant aquest temps hem conegut i que no són compatibles amb l'exemplaritat i la transparència que se li exigeix a una institució com la Casa del Rei."

En una entrevista a RNE, Rodríguez ha separat la visita de Joan Carles de l'actual cap de l'estat, ja que, segons ha dit, "afortunadament" Felip VI està fent un esforç en matèria de transparència i exemplaritat.

En la mateixa línia, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha considerat "ineludible" que Joan Carles I doni "explicacions" per uns fets que ha qualificat de "molt greus".

En canvi, Podem veu incoherent que el PSOE demani explicacions i, d'altra banda, veti una comissió per investigar Joan Carles I.

La visita del rei emèrit ha reobert el debat sobre la inviolabilitat del rei: un dels socis de l'executiu, Unides Podem, demana que es reformi la Constitució per eliminar-la, com es veu en aquest vídeo:

Cinc dies a Espanya

La trobada amb Felip VI a La Zarzuela ha estat l'última activitat de Joan Carles I en la seva visita de cinc dies a Espanya, gairebé dos anys després d'haver marxat a Abu Dhabi.

Enmig d'una gran expectació mediàtica, l'avió del rei emèrit va aterrar dijous a Vigo cap a un quart de vuit del vespre. D'allà va marxar cap a Sanxenxo, on s'ha allotjat durant aquesta estada a casa de Pedro Campos, amic del monarca, empresari i president del Club Nàutic d'aquest municipi de Pontevedra.

L'endemà, Joan Carles I va ser aclamat al club nàutic, on aquests dies s'ha disputat la regata InterRías de vela. El monarca ha participat en regates d'un torneig que ha guanyat el Bribón, l'embarcació on navegava l'emèrit.

Dissabte a la tarda, quan van suspendre's les regates per les condicions meteorològiques, el rei emèrit va assistir a un partit d'handbol entre el Cisne i el Barça B, on juga el seu net, Pablo Urdangarin.

Aquest cap de setmana, a Galícia, també hi ha hagut protestes antimonàrquiques, tot i que no gaire multitudinàries.

Una altra visita el mes que ve

El rei emèrit tornarà a Espanya a mitjans de juny, quan se celebrarà el Campionat del Món de Vela de la classe 6 metres, també a Sanxenxo.

L'alcalde del municipi gallec, Telmo Martín, ha insistit que el monarca li ha confirmat que tornarà per defensar el títol que va aconseguir l'any 2019 amb el Bribón 500.

Martín ha assegurat que la campanya de promoció de Sanxenxo impulsada per la visita de Joan Carles I és "impagable".

ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola Borbons
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut