El rei Joan Carles no dona explicacions a Sanxenxo, on l'aclamen desenes de persones

És el primer acte públic on se l'ha pogut veure a Espanya des que l'agost del 2020 va marxar enmig d'acusacions i d'investigacions per corrupció

RedaccióActualitzat

El rei emèrit Joan Carles I ha arribat aquest divendres al club nàutic de Sanxenxo, a Pontevedra, on aquest cap de setmana s'hi celebra la regata InterRías de classe 6mR.

És la classe del vaixell del qual era capità, el Bribón, però molt probablement només hi participarà com a espectador, pel seu delicat estat de salut.

L'emèrit hi ha arribat a dos quarts d'una i l'esperaven l'alcalde de la població, els membres del club nàutic i també unes quantes desenes de persones que hi han anat per veure'l i aclamar-lo.

Ha estat la primera ocasió en què se l'ha pogut veure en públic a Espanya des que va marxar, l'agost del 2020, enmig dels escàndols de corrupció dels quals l'acusaven.

 El rei emèrit Joan Carles i l'alcalde de Sanxenxo, Telmo Martín, aquest divendres a Sanxenxo (EFE)


Segons l'alcalde tornarà el mes que ve

L'alcalde de Sanxenxo, Telmo Martín, ha anunciat que el rei emèrit tornarà a la població a mitjans de juny pel Campionat del Món de Vela de la classe 6 metres, que es celebrarà entre els dies 10 i 18.

Segons ha assegurat Martín, la intenció de Joan Carles és "defensar el títol" que va aconseguir en aquest campionat el 2019, i que també vol participar en la regata d'aquest cap de setmana.


Fugit a Abu Dhabi

Joan Carles I ha estat 655 dies fora d'Espanya, la major part del temps a Abu Dhabi: va marxar l'agost del 2020 i va dir que ho feia per "prestar el millor servei als espanyols".

A Abu Dhabi va estar-se una temporada en un hotel, i després es va instal·lar en una mansió, i els rumors sobre la seva tornada es van intensificar fa uns dos mesos i mig.


Tres causes arxivades

El motiu va ser l'anunci que la Fiscalia havia arxivat les investigacions obertes en tres causes: les presumptes comissions per l'adjudicació de l'AVE a la Meca, l'ús de targetes black i els diners al paradís fiscal de l'illa de Jersey.

En aquests gairebé 2 anys ha fet dues regularitzacions fiscals no demanades per Hisenda: el desembre del 2020 de 678.393 euros, i la segona el febrer del 2021, per 4,3 milions.

Crítiques de 4 ministres

La tornada del rei emèrit ha estat criticada per alguns membres del govern espanyol: dues ministres del PSOE i dues d'Unides Podem han dit que té pendent rendir comptes.

La vicepresidenta primera, Nadia Calviño, i la ministra de Justícia, Pilar Llop, han dit que ha de donar explicacions perquè els ciutadans s'ho mereixen.

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, també li ha reclamat explicacions, mentre que la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha dit que només hauria de tornar a Espanya "per rendir comptes amb la justícia".

El rei emèrit va arribar aquest dijous a l'aeroport de Vigo en un vol privat, i va anar en cotxe fins a Sanxenxo, a Pontevedra, on s'allotja a casa de l'empresari Pedro Campos.

Està previst que dilluns vagi a Madrid, al palau de La Zarzuela, per trobar-se amb el seu fill, el rei Felip VI, i la resta de la família, i després torni a Abu Dhabi.

 

ARXIVAT A:
MonarquiaBorbonsCasa Reial espanyola
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut