Soldats israelians es preparen per a operacions terrestres en un lloc no revelat a prop de la frontera amb Gaza, aquest dissabte
Soldats israelians es preparen per a operacions terrestres en un lloc no revelat prop de la frontera amb Gaza, aquest dissabte (EFE/Hannibal Hanschke)

Netanyahu diu que la guerra a Gaza ha entrat en una segona fase: "Serà llarga i difícil"

Israel manté tropes desplegades dins de la Franja de Gaza entre crítiques dels familiars d'ostatges

RedaccióActualitzat

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha comparegut aquest dissabte a la tarda per anunciar oficialment que la guerra ha entrat en una segona fase, la de l'ofensiva terrestre. Assegura que l'exèrcit té "objectius molt clars" i ha qualificat Gaza com "la fortalesa del mal".

Des de Tel Aviv, ha confirmat que des d'aquest divendres a la nit els tancs i les tropes d'infanteria han entrat per mantenir les seves posicions a l'interior de la Franja i avançar segons els plans militars, tot amb un doble objectiu: destruir Hamas i poder alliberar els ostatges.

"Guanyarem i prevaldrem. Destruirem l'enemic sobre terra i sota terra"

El primer ministre ha pronosticat una campanya difícil i llarga i l'ha comparada a una "segona guerra d'independència" d'Israel.

En la seva declaració, Netanyahu s'ha referit a la necessitat de llençar aquesta ofensiva terrestre per poder "protegir l'existència de l'estat d'Israel".

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu

El primer ministre israelià, que avui ha rebut crítiques per part d'alguns dels familiars dels ostatges de Hamas, ha vinculat l'ofensiva amb l'estratègia per alliberar les més de 200 persones retingudes. Assegura que res els aturarà per rescatar-los.

Netanyahu ha insistit també que tots els civils que encara no han marxat de la zona nord del riu Gaza ho han de fer immediatament.

"Destruirem Hamas i Gaza no tornarà a ser el que era"

El líder israelià ha assegurat que té el suport dels seus aliats occidentals i ha citat els Estats Units, França i el Regne Unit.

La compareixença ha estat oberta a preguntes i per primer cop s'ha qüestionat Netanyahu pels fets del 7 d'octubre: "Va haver-hi errors terribles". Ha concretat que en el futur caldrà respondre preguntes difícils: "Això m'inclou".

La situació de l'ofensiva terrestre

L'exèrcit israelià assegura que avança en les fases de la guerra contra Hamas i que les seves tropes continuen lluitant al nord de la Franja, després que divendres van anunciar l'ampliació de les operacions terrestres en la pitjor nit de bombardejos sobre Gaza.

Es tractaria d'una "invasió limitada", perquè a diferència del que havia passat els dos últims dies, prop de mig centenar de tancs no s'han retirat de la incursió.

"Ahir a la nit, l'exèrcit va penetrar al nord de la Franja i va ampliar el camp d'operacions. Infanteria, blindats i forces d'enginyeria i d'artilleria estan participant en l'operació, acompanyats d'intensos bombardejos", ha anunciat el portaveu de les forces de defensa d'Israel (FDI), Daniel Hagari.

El Ministeri de Defensa israelià ha dit que l'operació continua fins a nova ordre, i ha reiterat als habitants de la ciutat de Gaza que evacuïn cap al sud. No obstant, aquest dissabte s'han registrat una vintena d'atacs aeris a Khan Yunis, on hi ha un bon gruix de refugiats palestins.

Segons el darrer balanç del ministeri de Sanitat palestí, 7.700 persones han mort en l'ofensiva israeliana sobre la Franja de Gaza.  


D'acord amb l'exèrcit israelià, entre els morts d'aquesta nit hi ha dos alts comandaments de Hamas: el responsable dels drons, parapents i de la defensa aèria, Asem Abu Rakaba, i el del grup naval, Ratib Abu Tzahiban.

Israel els atribueix la planificació de l'atac del 7 d'octubre, amb 1.400 israelians morts i 200 presos com a ostatges. Les forces de seguretat israelianes també haurien destruït 150 túnels i quarters subterranis al nord de la Franja.

Prop de mig centenar de tancs no s'han retirat de la incursió a la Franja(EFE/Hannibal Hanschke)

Hamas demana un intrercanvi de presoners i ostatges

El portaveu de les Brigades Al-Qasam, el braç armat de Hamas, Abu Obaida, ha demanat aquest dissabte l'alliberament de tots els presos palestins en presons israelianes. A canvi, garanteix la posada en llibertat dels 229 ostatges que els milicians palestins van prendre durant l'atac del 7 d'octubre.

Hamas assegura que hi ha hagut contactes amb les autoritats d'Israel i que, en un moment donat, "hi havia l'oportunitat d'assolir un acord, però l'enemic l'ha bloquejat".

Abu Obeida ha afegit que tant si Israel vol solucionar la crisi dels ostatges com si no, les brigades Al-Qasam assumiran totes les conseqüències.

"Ha arribat el moment del col·lapse del sionisme. L'era de la suposada superioritat militar i d'intel·ligència de l'enemic ha acabat", ha sentenciat el portaveu del braç armat de Hamas.

D'altra banda, Abu Obeida ha qualificat d'"inútils" els països àrabs per no aconseguir mobilitzar l'ajuda humanitària a la Franja de Gaza.

Manifestació per l'alliberament dels ostatges a Tel Aviv, aquest dissabte a la tarda (REUTERS/Ammar Awad)

Els familiars dels segrestats, molestos amb Netanyahu

Els familiars dels ostatges de Hamas, molt molestos amb l'ampliació de l'operació terrestre, han demanat una reunió urgent amb el govern de Benjamin Netanyahu.

Denuncien que no se'ls va informar de la incursió terrestre i que aquesta nit ha estat "la pitjor de totes" per la intensificació dels bombardejos israelians.

En un comunicat, el Fòrum de Familiars de Segrestats i Desapareguts exigeix al govern que els expliquin "si l'operació terrestre posa en perill la seguretat dels 229 ostatges a Gaza".

El gabinet de Netanyahu ha confirmat que s'hi han reunit aquesta mateixa tarda de dissabte.

El cel il·luminat per una explosió a la frontera entre Israel i la Franja de Gaza (Reuters)
El cel il·luminat per una explosió a la frontera entre Israel i la Franja de Gaza (Reuters)(Reuters)

Egipte acusa Israel de violacions flagrants

Davant d'aquest anunci, Egipte ha acusat Israel de violar les resolucions de l'ONU amb les incursions terrestres a dins la Franja de Gaza. Aquest divendres, l'Assemblea General de Nacions Unides havia aprovat una resolució que demana un alto el foc i una treva humanitària.  

Segons el govern egipci, aquestes operacions augmentaran el nombre de víctimes civils i representen una nova "violació flagrant" del dret internacional. A més, acusa la "incapacitat de la comunitat internacional per posar fi al vessament de sang a la Franja".

D'altra banda, el president Abdelfatah al-Sisi demana als països aliats que pressionin Israel perquè permeti l'entrada d'ajuda humanitària a Gaza. "Hi ha una necessitat enorme que no es pot cobrir amb 40, 60 o 100 camions", ha subratllat Al-Sisi.

Des de Qatar, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha denunciat l'escalada de bombardejos "sense precedents" d'aquest dissabte a Gaza.

Guterres ha recriminat a Israel que l'ampliació de les incursions terrestres "mina els objectius humanitaris", i ha exigit revertir la situació.

 

Continua desfermada la violència dels colons a Cisjordània

Bilal Mohammad, un palestí de 40 anys, ha mort després que colons israelians el disparessin a Nablús, al nord de la Cisjordània ocupada. Aquest és el moment de l'atac que ha pogut gravar un testimoni:

 

Des de l'atac de Hamas, la violència també s'ha desfermat als territoris palestins de Cisjordània. 111 persones han mort en enfrontaments i batudes de l'exèrcit israelià, i almenys set palestins han estat assassinats per colons. En tot l'any, hi ha hagut 330 morts a Cisjordània, la pitjor xifra des de la Segona Intifada.

 

ARXIVAT A:
Guerra Hamas-Israel
Anar al contingut