Bombardeig en una zona del nord de Gaza, aquest dissabte (EFE/Hannibal Hanschke)

Israel deixa Gaza del tot incomunicada: sense llum, telèfon ni internet

Els palestins atrapats a l'interior no poden comunicar-se entre ells ni avisar els serveis d'emergència i les agències internacionals no poden contactar amb els seus equips

Virgínia Arqué NuenoActualitzat

L'ofensiva aèria d'aquesta nit al nord de Gaza, la més intensa des de l'inici de la guerra entre Israel i Hamas, ha afectat totes les comunicacions i ha deixat la ciutat totalment a les fosques i aïllada de la resta del món.

No funcionen ni els telèfons ni internet, cosa que vol dir, per exemple, que ni els habitants de la Franja es poden comunicar entre ells ni les ambulàncies o els equips de rescat poden rebre trucades d'emergència. Les agències internacionals tampoc poden contactar amb els seus equips sobre el terreny per saber què està passant.

De fet, tant l'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient com altres agències de l'ONU, la Mitja Lluna Roja o diverses ONG han confirmat que no es poden comunicar amb ningú dels equips desplegats a la Franja de Gaza.


Des de Metges sense Fronteres han reconegut que estan "especialment preocupats pels pacients, el personal mèdic i els milers de famílies que es refugien a l'Hospital Al-Shifa i altres centres sanitaris". Algunes informacions han apuntat que l'entorn de l'Hospital d'Al-Shifa, on l'exèrcit israelià assegura que Hamas ha instal·lat un centre d'operacions, ha estat durament castigat aquesta nit, una informació que no han pogut contrastar.

I la responsable de l'Unicef, Catherine Russell, ha demanat protecció "per a tots els cooperants i per a tots els nens i les famílies als quals serveixen":


Bloqueig i silenci totals

Paltel, el principal proveïdor de telecomunicacions de Gaza, ha confirmat que "tots els serveis de telecomunicacions, inclosos els telèfons fixos, mòbils i internet, s'han perdut a la Franja de Gaza" pels intensos bombardejos d'aquest divendres a la nit:

"Hi ha una apagada total a Gaza actualment."


Les Nacions Unides temen "una allau de patiment humà sense precedents" --en paraules del secretari general, António Guterres-- a l'interior del territori palestí controlat encara per Hamas i assetjat per l'exèrcit israelià des de fa 3 setmanes. Al bloqueig en el subministrament d'aigua, menjar, medicaments i combustible ordenat pel govern israelià, s'hi ha sumat, ara, el tall de totes les comunicacions.

Les reserves d'aliments i medicaments s'estan esgotant i els serveis bàsics s'han enfonsat, ha alertat l'ONU, abans de perdre el contacte amb els seus equips a la Franja.

Periodistes de l'agència France Presse reconeixen que només han pogut comunicar-se amb l'exterior en algunes zones on han captat senyals de xarxes de comunicacions israelianes i la responsable de Human Rights Watch, Deborah Brown, ha alertat de la impunitat i el perill que comporta aquesta apagada total per protegir els drets de la població atrapada a Gaza:

"Aquest tall de la informació pot servir per encobrir atrocitats en massa i contribuir a la impunitat en les violacions dels drets humans."

L'exèrcit israelià ha advertit a les organitzacions internacionals de notícies com Reuters i la mateixa France Presse que no pot garantir la seguretat dels seus periodistes que operen a la Franja de Gaza.

Aquesta ha estat la pitjor nit de bombardejos a Gaza, que ha quedat totalment a les fosques (Reuters/Violeta Santos Moura)

Musk ofereix els satèl·lits Starlink a Gaza

El magnat Elon Musk ha ofert la xarxa de satèl·lits d'internet per donar suport a les comunicacions de les oenagés internacionals a la Franja de Gaza.

"Starlink donarà suport a la connectivitat a organitzacions d'ajuda reconegudes internacionalment a Gaza", ha tuitat a la xarxa social X.

Starlink té 4.200 satèl·lits en una òrbita baixa de la Terra, a 2.000 quilòmetres de la superfície, amb els quals ofereix connexió d'alta velocitat. Això els permet mantenir connexions estables fins i tot en cas que alguns satèl·lits fossin destruïts.

El sistema Starlink també ha estat actiu a Ucraïna per superar el bloqueig de les telecomunicacions per part de Moscou. No obstant, fa unes setmanes es va revelar que Musk va bloquejar la cobertura de Starlink a Crimea per evitar ser partícip d'un atac de l'exèrcit ucraïnès a la península.

Els familiars de polítics i diplomàtics, també aïllats

Entre les persones que han reconegut que han perdut el contacte amb els seus familiars també hi ha diplomàtics i personalitats estrangeres, com el primer ministre escocès, Humza Yousaf, o el congressista nord-americà Justin Amash, que ha dit que fa dies que no sap res dels seus familiars i que l'últim cop que van parlar sentia el so de les bombes de fons:

 

 

Israel intensifica l'ofensiva mentre l'ONU demana una treva

Israel ha anunciat que intensificarà les incursions terrestres a Gaza en el que podria ser l'inici de la gran ofensiva "per terra, mar i aire" anunciada fa tres setmanes, quan va donar un ultimàtum a la població del nord de la Franja, més d'un milió de persones, perquè abandonés la zona en un èxode impossible cap al sud.

Més de 7.000 palestins han mort des de l'inici de la guerra entre Israel i Hamas, i 19.000 més han quedat ferits, segons dades del Ministeri de Salut palestí. Israel, per la seva banda, reconeix la mort de 1.400 israelians i el segrest d'uns 200 ostatges que continuarien en mans de Hamas.

Gaza no només s'ha quedat sense aigua, llum, aliments i comunicacions. També ha perdut la meitat dels habitatges i bona part de les seves infraestructures. Segons Hamas, uns 20.000 habitatges han quedat destruïts i malmesos pels bombardejos, les carreteres són intransitables i una tercera part dels hospitals han hagut de tancar, a més de la majoria d'escoles.

I malgrat l'ultimàtum israelià, moltes famílies no han pogut marxar perquè els ha estat materialment impossible fer-ho --pels bombardejos constants, la falta d'aliments i combustible i les amenaces de Hamas-- o perquè temen que si deixen casa seva no hi podran tornar mai més.

En paral·lel a l'escalada de la tensió a la zona, l'Assemblea General de l'ONU ha aprovat una resolució no vinculant que demana una treva humanitària immediata i sostinguda a Gaza, i l'alliberament de tots els ostatges, i rebutja "el trasllat forçós de la població civil palestina".

És el primer text que l'ONU aconsegueix aprovar després de tres setmanes de guerra i ho ha fet sense anomenar ni Hamas ni Israel i amb els vots en contra dels Estats Units i Israel, que l'ha qualificat "d"infàmia".

 

ARXIVAT A:
IsraelGazaGuerra Hamas-Israel
Anar al contingut