Ezcaray

ETA volia atemptar contra Grande-Marlaska i va estudiar segrestar un regidor socialista

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska era objectiu d'ETA. El cap del "complex Biscaia", Arkaitz Goikoetxea, detingut dimarts, ha explicat a la Guàrdia Civil que la cúpula de l'organització terrorista li va ordenar que vigilés els moviments del magistrat a la seva residència de vacances, situada a prop de la localitat d'Ezcaray. L'objectiu era preparar un atemptat contra el magistrat. Precisament, en aquest municipi de La Rioja, la policia ha localitzat un zulo d'ETA amb armes i material per fabricar explosius. Només 24 hores després n'ha localitzat un altre a Santo Domingo de la Calzada, on hi havia 125 quilos d'explosius. A Getxo, han detingut una noia, la desena persona arrestada en la mateixa operació.

Actualitzat

Les declaracions dels terroristes del "comando Biscaia" detinguts aquesta setmana han permès saber els plans d'ETA. A més del gran atemptat que planejaven a Getxo, tenien el jutge de l'Audiència Nacional Grande-Marlaska al punt de mira. El magistrat té una casa a la zona residencial d'Ezcaray, i l'haurien estat vigilant. El jutge era un objectiu prioritari de la banda, tal com ha revelat en la seva declaració el presumpte cap del "comando Biscaia", Arkaitz Goikoetxea.

En saber que ETA preparava un atemptat contra ell, Fernando Grande-Marlaska ha dit estar "tranquil" i ha afegit que aquest tipus de riscos formen part de l'ofici. El que seria estrany és no estar "entre els objectius de la banda", ha afegit el jutge.

Goikoetxea també va declarar que, entre altres objectius, tenien planejat el segrest d'un regidor socialista. El presumpte cap del "comando Biscaia" ha explicat que van estudiar els moviments d'un polític per repetir l'esquema del segrest de Miguel Ángel Blanco. Un projecte que s'hauria descartat a finals de l'any passat, per la forta escorta que tenen els regidors al País Basc. 

Dos zulos i una altra detenció

Molt a prop de la casa de Grande-Marlaska i de l'estació d'esquí de Valdezcaray, on molts bascos tenen una segona residència, és on la policia ha trobat el primer amagatall. Experts en desactivació d'explosius hi han entrat la matinada de dijous per ordre del jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón. A l'interior hi han trobat un subfusell, eines per robar cotxes i evidències que el "comando Biscaia" tenia capacitat per fabricar bombes trampa. Almenys en dues ocasions, aquest escamot hauria utilitzat aquest tipus d'explosius contra els artificiers de l'Ertzaintza. A l'amagatall, els agents han trobat també tranquil·litzants, destinats possiblement a un futur segrestat.

Les declaracions d'Arkaitz Goikoetxea han permès localitzar un segon zulo a Santo Domingo de la Calzada. El presumpte etarra, al costat del jutge Baltazar Garzón i membres de la Guàrdia Civil, ha arribat fins a la soca d'un arbre, on han trobat 125 quilos d'explosius, detonadors, matrícules falses de Portugal i França i tranquil·litzants.

Aquest dijous, la Guàrdia Civil ha detingut una noia a Getxo, que s'ha convertit en la desena persona arrestada en l'operació contra el "complex Biscaia". Fonts de la investigació asseguren que la detenció ha estat al barri d'Algorta i que no és la persona que va fugir durant l'operació, un membre legal del comando, és a dir, no fitxat per la policia. Fonts properes a la detinguda han afirmat que la noia és Inge Urrutia. Seria la tercera detinguda a Getxo, després d'Iñigo Gutiérrez i Mikel Saratxo.

Per la nit, les forces de seguretat han escorcollat durant cinc hores el pis d'un dels presumptes etarres fugits durant l'operació de dimarts. Els agents han confiscat tres caixes de documentació i han trobat informació sobre els moviments d'un regidor, sense que se'n sàpiguen més detalls. De moment, en la desarticulació del "comando Biscaia" ja s'han detingut 10 persones, l'última ahir a Getxo. Tots declararan davant el jutge Garzón aquest cap de setmana.

Una llarga operació policial

La troballa dels zulos està relacionada amb el cop de dimarts contra nou presumptes integrants del "complex Biscaia". La descoberta ha transcendit després que, aquest dimecres, fonts de la lluita antiterrorista van apuntar que el "complex Biscaia" desarticulat estava preparant un atemptat de grans dimensions a Getxo. Les mateixes fonts han precisat que l'acció es podria haver comès en les pròximes setmanes.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut