L'autora Margaret Atwood, en una imatge del 2019, entre les afectades pel frau
Margaret Atwood és entre les autores afectades pel frau (Reuters/Dylan Martínez)

Enxampen l'estafador que enganyava grans autors per aconseguir manuscrits inèdits

S'ha detingut Filippo Bernardini per frau i suplantació d'identitat, uns delictes que haurien afectat centenars d'autors com Margaret Atwood o Sally Rooney

Arola Cumeras i BantulàActualitzat

S'ha posat fi a un misteri que ha tingut intrigat el món literari els últims anys. S'ha detingut a Nova York un treballador de l'editorial nord-americana Simon & Schuster, acusat d'haver robat manuscrits de centenars d'autors, alguns de molt de renom, abans que fossin publicats.

Els càrrecs a què s'enfronta, i dels quals s'ha declarat "no culpable", són frau i suplantació d'identitat. Com a màxim, se'l podria condemnar a 22 anys de presó.

El suposat lladre de manuscrits detingut per l'FBI es diu Filippo Bernardini, és italià i té 29 anys. Hauria actuat durant almenys els últims 5 anys per aconseguir les obres abans que ningú i no està clar què en feia després. Bàsicament, desapareixia i deixava les víctimes desconcertades.

Entre els autors afectats hi ha personalitats com la canadenca Margaret Atwood. La seva agent literària va reconèixer que el suposat estafador va tenir accés al llibre "Els testaments", que es va publicar l'any 2019 com a continuació del cèlebre "El conte de la criada".

També van resultar afectats els editors de la famosa saga Millennium, el 2017. Segons publica The New York Times, el detingut també va contactar amb autors d'èxit com Sally Rooney o Ian McEwan, així com amb l'actor Ethan Hawke. No es detalla si van caure en l'engany o se'n van poder escapolir.

Entre les víctimes també hi hauria el guanyador d'un premi Pulitzer, de qui no se sap el nom, que li hauria enviat la seva obra inèdita perquè es va pensar que l'estava fent arribar al seu editor.
 

Com aconseguia els manuscrits?

Bernardini hauria aconseguit de manera fraudulenta l'obra inèdita de centenars d'autors amb trucs de suplantació d'identitat i estafes mitjançant internet com el phishing.

Es feia passar per editors i agents reconeguts. Principalment, utilitzava el correu electrònic. Des del 2016 havia creat falses adreces i registrat més de 160 dominis d'internet. Utilitzava trucs subtils com ara jugar amb les majúscules i les minúscules.

Per exemple, quan encara no formava part de l'editorial Simon & Schuster, utilitzava les lletres "rn" en comptes de la "m". Així, podia fingir que treballava a "simonandschuster", quan en realitat hi deia "sirnonandschuster".


Per què ho podria haver fet?

Les motivacions de Filippo Bernardini encara són un misteri. Se sospita que pretenia fer veure que les obres literàries eren seves, però queden molts interrogants per aclarir.

El més desconcertant és que no s'ha pogut demostrar que n'hagi tret beneficis ni que se n'hagi lucrat.


D'una feina inventada a una de real

El càrrec que Bernardini ocupava dins del món editorial, que primer va fingir completament, es va fer realitat parcialment. Fa menys d'un any, Simon & Schuster el va contractar per al seu departament de drets d'autor.

Va afirmar que tenia un títol en Filologia Xinesa per la Universitat de Milà i un màster en Edició, entre altres mèrits, que no està clar que siguin certs. De moment, Simon & Schuster l'ha suspès de la feina a l'espera de veure com es resol el cas.

En un comunicat, la companyia diu que està "en xoc i horroritzada" per les acusacions cap al seu empleat. I afirmen: "La seguretat de la propietat intel·lectual dels nostres autors és de cabdal importància per a nosaltres." L'empresa no està acusada de cap delicte.


Amb el passaport retirat i en arrest domiciliari

La detenció es va fer a l'aeroport JFK de Nova York. Quan va passar a disposició del jutge, dijous passat a Manhattan, Bernardini es va declarar "no culpable" i va dipositar una fiança de 300.000 dòlars. No consta que tingués cap còmplice.

Ara, amb el passaport retirat per "alt risc de fuga" i amb monitoratge electrònic, està en arrest domiciliari en un apartament de Nova York mentre espera que el jutge el citi de nou.

 

ARXIVAT A:
PolicialEstats UnitsLiteraturaItàlia
Anar al contingut