Els incendis del 1994 van fer canviar la lluita contra el foc

Els focs del 1994 van obligar a repensar la manera com els Bombers treballaven en incendis de gran envergadura

RedaccióActualitzat

Els del 1994 van ser dels incendis més extensos registrats mai al Mediterrani. El fet que el dispositiu dels Bombers es demostrés insuficient va obligar a repensar la manera de lluitar contra focs d'aquest abast. En una entrevista a TV3, el cap dels Bombers de la Generalitat entre 1991 i 2001, Manel Bosch, explica que aquells incendis els van obligar a "evolucionar cap a la utilització del foc tècnic", aprendre a "llegir els incendis no quan els tenim, sinó abans" i intentar fer "una certa planificació de l'estratègia".

En els focs de la Catalunya Central, els Bombers no tenien ni l'equipament ni els recursos que tenen ara. "La quantitat de baixes que vam tenir i d'intervencions mèdiques sobre el nostre personal va ser brutal", recorda Bosch: "La gent arribava amb infecció als ulls pel fum, els veies que anaven amb els ulls tapats, però l'endemà els tornaves a tenir allà".

Malgrat aquesta dedicació, el foc va deixar clar que no es disposava de la infraestructura necessària, tant a nivell d'equipament (aleshores només es podia comptar amb sis bombarders i dos helicòpters de comandament) com de capacitat de gestió dels focs. "Nosaltres necessitàvem una cartografia que ens digués quin tipus de combustible hi ha a la zona, quins camins eren aptes per als nostres camions", a més de saber "a quins punts hi ha aigua", etc. Una informació que el 1994 encara no es tenia. Arran d'aquells focs, els Bombers van començar a incorporar la tecnologia GPS i, actualment, qualsevol bomber està monitoritzat. Bosch hi afegeix que també es va començar a pensar la figura del "punt de trànsit", per tal que no entri gent de tot arreu i la situació es mantingui controlada.

L'ADN dels incendis

Incendis com els de fa vint anys també van evidenciar la necessitat d'estudiar el comportament dels focs forestals. Amb aquest objectiu va néixer fa tres anys la Fundació Pau Costa, que pren el nom d'un dels cinc bombers del GRAF morts al foc d'Horta de Sant Joan l'any 2009.

La fundació treballa amb programes de simulació que serveixen per formar personal, analitzar emergències en directe i també reconstruir incendis del passat. Amb aquests programes es pot, fins i tot abans d'un incendi, veure quins punts serien els que afavoririen el desenvolupament d'un foc, en cas que es declarés. D'aquesta manera, es pot fer una gestió preventiva en aquestes zones.

El director de la fundació, Oriol Vilalta, destaca que eines com el simulador i els centres de recerca han permès introduir dades "en màquines que fan molts càlculs probabilístics i estadístics d'aquesta informació i que, per tant, t'acaben donant el que podríem dir l'ADN d'aquests incendis".

VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut