Els boscos a Catalunya, cada cop amb menys capacitat per afrontar el canvi climàtic

Algunes espècies són més vulnerables, i en llocs on una espècie sigui clau per al bosc, pot perillar tot l'ecosistema

Cori CaleroActualitzat

Els boscos són bàsics per combatre el canvi climàtic perquè absorbeixen un terç de les emissions de CO2. Però els experts adverteixen que els efectes de l'augment de les temperatures ja són molt greus en els nostres boscos.

Veure fulles de color marró o branques sense cap fulla no vol dir que estiguem presenciant una tardor avançada. Els arbres estan intentant sobreviure: es desprenen de les fulles o les assequen per poder subsistir sense aigua el màxim temps possible. Els arbres estan intentant adaptar-se als efectes de l'escalfament global, però el canvi climàtic va més ràpid que ells.

 

 

Això ja ho estan observant agents rurals i científics que recorren els boscos per saber quins són els efectes sobre els arbres des de fa deu anys, quan va començar a funcionar la xarxa de seguiment DeBoscat; deu anys en què han vist com els canvis s'han anat accelerant, com explica Santi Pocino, agent rural d'Osona:

"Els pins han quedat morts, el roure i l'alzina s'han anat refent. Morts han quedat pocs, però amb el cribratge tots els anys, al final, ens van apareixent exemples morts."

 

Entre les preocupacions dels agents rurals, a banda de l'acceleració dels canvis, també hi ha la desaparició d'algunes espècies, com subratlla Quim Dalmau, cap d'àrea d'Osona Agents Rurals:

"Els últims anys el que anem detectant per aquest augment de temperatura és que hi ha espècies, com el pi rajolet, que estan desapareixent."

 

Mireia Banqué, investigadora del CREAF i coordinadora del projecte DeBosCat, apunta que cada vegada els boscos tenen menys recursos per tornar a treure fulles:

"Els nostres boscos no tindran capacitat de refer-se i recuperar-se del tot, i aquesta capacitat de poder anar-se recuperant cada vegada serà menor; és com que cada vegada tenen menys recursos per tornar a treure fulles."

 

El pi rajolet és el pi roig, que ja es preveu que s'extingirà de zones com la comarca d'Osona o les muntanyes de Prades. Algunes espècies són més vulnerables, i en llocs on una espècie sigui clau per al bosc, pot perillar tot l'ecosistema. Però a més perdríem la millor eina per combatre el canvi climàtic: el poder de captació de carboni dels arbres.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut