El preu de la llum continua batent rècords històrics a les portes de l'onada de calor

Els 10 milions d'abonats que tenen la tarifa regulada seran els que primer notaran l'increment en el rebut

RedaccióActualitzat

Per tercer dia consecutiu, l'electricitat ha marcat rècord i això s'acabarà repercutint en la factura. El preu és ara tres vegades més alt que fa un any. El preu mitjà en el mercat majorista d'Espanya se situa aquest dimecres en 113,99 euros el megavatt hora.

Aquest increment el notaran primer els abonats que tenen la tarifa regulada. Són també els que van notar la baixada de l'any passat. Actualment tenen aquesta tarifa 10 milions d'abonats, i és la que permet que s'hi apliqui un bo social.

Els clients que estan al mercat lliure, 17 milions, de moment no notaran cap canvi ja que tenen un preu pactat amb la seva distribuïdora. Però tot fa pensar que si els preus al mercat majorista es mantenen alts, quan es revisin les tarifes se'ls acabarà aplicant un increment.

Els preus d'aquest estiu són més alts fins i tot que els de principis d'any, coincidint amb el temporal Filomena. De fet, fa tres dies que marquen rècords.

L'escalada d'aquests dies té a veure, en part, amb les condicions meteorològiques de poc vent i pluja. S'ha generat poca energia renovable, i s'han hagut d'usar altres fonts com ara les centrals de cicle combinat que fan servir gas natural. Però el preu del gas està disparat i, de retruc, també fa pujar l'electricitat.

A més, han de pagar una penalització per cremar combustible fòssil i contaminar. La peculiaritat del sistema -que aixeca moltes veus crítiques- és que el cost del gas marca tota la subhasta; les nuclears o els molins de vent es paguen al mateix preu, encara que són energies més barates.

A grans trets, aquest mercat funciona així a tot Europa i els preus estan pujant a tot el continent. La diferència és que enlloc l'impacte és tan immediat ni afecta tantes llars.

Perquè enlloc hi ha tants consumidors domèstics -el 40% del total- que tenen la tarifa vinculada directament a les oscil·lacions diàries d'aquest mercat tan opac i volàtil.

L'any passat, el sistema va jugar al seu favor, quan els preus van baixar per l'impacte del confinament. Ara, segons els números del Banc d'Espanya, l'efecte és el contrari. En canvi, a França o la mitjana europea, la línia és molt més estable, perquè la majoria tenen tarifes fixes; no noten els preus disparats, però, quan van a la baixa, tampoc s'estalvien res.

Aquestes contractes amb tarifa plana acaben recollint els increments de preu, però a més llarg termini, quan s'actualitzen.

ARXIVAT A:
EnergiaEconomia de butxacaConsum
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut