Barcelona

El model educatiu i les crítiques per les declaracions de Pablo Iglesias als catalans nascuts fora de Catalunya centren la campanya

Polèmica al voltant de la crida al vot que feia Pablo Iglesias als catalans nascuts fora de Catalunya

RedaccióActualitzat

Coincidint amb l'inici del curs escolar, el model educatiu ha estat el tema central per a alguns candidats. També la polèmica al voltant de la crida al vot que feia Pablo Iglesias als catalans nascuts fora de Catalunya. Artur Mas l'ha criticat amb contundència, i Iglesias ha demanat disculpes als que s'hagin sentit ofesos.

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, és avui a Madrid, on ha explicat que, en el fons, la independència és "una oportunitat tant per a Catalunya com per a Espanya". Segons Romeva, si s'ha arribat fins aquí és per la tensió insostenible a què l'Estat ha abocat Catalunya.

"Què ha passat en aquests 10 anys? La resposta és senzilla: La paciència s'ha acabat. Tenim un estat en contra i necessitem efectivament un estat a favor. El principal aliat que tindrà a curt termini en el món i Europa, Espanya, serà Catalunya per molts motius. De la mateixa manera que el principal aliat que tindrà Catalunya al món i a Europa serà Espanya."

Romeva insisteix que una majoria d'escons és suficient per iniciar el procés.

Artur Mas i el número 7 de la llista, l'economista Oriol Amat, han participat aquest matí en una trobada amb empresaris que s'han posicionat a favor de Junts pel Sí. En un acte a Barcelona, Amat ha explicat que des del punt de vista econòmic la realitat desmenteix les visions catastrofistes.

"Ho farem tot dins de la Unió Europea. No aixecarem cap peu que no hi hagi l'altre ben posat. Ho farem bé. Això vol dir en alguns moments paciència, vol dir negociació, vol dir pacte i, per tant, com que els riscos existeixen, el que farem és prevenció, minimitzar els riscos que existeixen."

Mas ha estat molt crític amb Pablo Iglesias, sobre el vot de la població d'origen andalús.

"Quan jo veig un modern que diu: 'el que heu de fer és aixecar-vos i ensenyar les dents, perquè, si no, aquí acabareu sent ciutadans de segona'... si no li veiés la cara aquell dia i només sentís la veu, podria ser el discurs d'Aznar. Busquen la divisió de la societat catalana, que és allò que nosaltres hem intentat sempre preservar: el no trencament d'aquesta cohesió. Per tant, aquell concepte que hem repetit tantes vegades de 'Catalunya, un sol poble'. El que no lluita perquè el 27-S surti el sí, lluita perquè surti el projecte d'Aznar i el PP."

Aprofitant el començament de curs, el PSC ha presentat les propostes en educació. En una escola bressol a l'Hospitalet, Miquel Iceta denuncia que el govern de la Generalitat no hagi destinat recursos a l'etapa 0-3.

Els socialistes plantegen recuperar el nivell de despesa en educació que hi havia fa 5 anys amb aquestes mesures:

"Revertirem la rebaixa de l'impost de successions i donacions. Això ens donarà més de 300 milions d'euros l'any. Negociarem l'esforç que les comunitats han de fer de reducció de dèficit. Farem una reforma fiscal i farem un nou sistema de finançament."

Crítiques, també, que el curs escolar comenci amb 30.000 alumnes més i 1.500 mestres menys, respecte a fa 4 anys. I ha replicat que el PP i Ciutadans li retreguin que balli al final dels mítings.

"Qui canta els mals espanta. Jo els demano una cosa, que Albiol i Rajoy no ballin junts. Si d'aquesta campanya electoral, l'únic tema que parlem és d'aquest ball és que potser no estem fent les coses bé tots plegats."

En absència de Xavier García Albiol, del PP, que aquest dilluns al matí no tenia actes de campanya, Mariano Rajoy li ha donat un cop de mà des del Congrés.

"Explicarem a la gent què suposa aquesta pèrdua de drets que tenen com a europeus i espanyols. Explicarem a la gent que la política agrària comuna i, per tant, totes les subvencions i ajudes als agricultors quedarien en una situació diferent d' aquest moment i explicarem a la gent que perdre el patrimoni cultural com a espanyols, també com a europeus, suposaria una pèrdua de progrés, benestar i riquesa."

A Barcelona, durant la visita a una ONG, Sánchez-Camacho ha acusat Mas de posar en perill l'escola concertada.

"Perquè els seus socis de llista, els comunistes i els republicans, no estan a favor de l'escola concertada."

El líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, i Pablo Iglesias han anat a donar suport als treballadors de la fàbrica Valeo que estan de vaga indefinida des del juliol per l'amenaça de deslocalització. El líder de Podem s'ha disculpat per les declaracions que alguns sectors han qualificat d'etnicistes.

"Si vaig ofendre algú, ho sento moltíssim. Crec, de tota manera, que no s'ha de confondre qui és un aliat i assenyalar-lo com un enemic."

Catalunya Sí que es Pot voldria que la Generalitat donés suport als treballadors.

"Els ajuntaments del canvi estan acompanyant aquesta lluita i voldríem que el govern de la Generalitat assumís la seva responsabilitat també donant suport i defensat amb ets i ungles els llocs de treball de Valeo".

El candidat d'Unió, Ramon Espadaler, torna a interpel·lar Junts pel Sí després d'un cap de setmana, diu, ple de missatges contradictoris.

"Una de dues, o el president Mas està enganyant els socis quan diu que vol dialogar, o els seus socis l'enganyen a ell quan diuen que que el cal és la insubmissió i la desobediència civil. Les dues coses no són possibles. I, per tant, preguntem a la gent de Junts pel Sí a veure qui enganya qui."

Espadaler, que avui ha presentat el seu programa sobre salut, proposa recuperar la disgregació fiscal per a aquells que paguin una mútua. Diu que generen ocupació i, a més, contribueixen a descongestionar la sanitat pública.

A Gavà, on Ciutadans va ser segona força en les últimes eleccions municipals, Albert Rivera ha defensat el vot al seu partit com l'únic útil i fiable per aturar l'independentisme. En aquest sentit, ha criticat els que no aclareixen del tot la seva posició sobre la independència i ha carregat contra Catalunya Sí que es Pot i el seu candidat, Lluís Rabell, que ha situat al costat dels partidaris del "sí".

"Votar, evidentment, una candidatura com Iniciativa amb un candidat independentista és votar a favor de la independència. Si el senyor Pablo Iglesias i el senyor Errejón desconeixen la realitat de Catalunya i han col·locat un candidat separatista al capdavant de la llista no és el nostre problema."

El candidat de la CUP, Antonio Baños, ha afirmat a "Els matins" de TV3 que la independència ha de passar per una majoria de vots, a més de la d'escons.

"Volem la majoria de gent darrere perquè com més gent tinguem més força tindrà de cara a les negociacions amb Espanya i de cara la comunitat internacional, que ha de veure que hi ha una majoria de catalans que vol trencar amb l''statu quo'."

I ha estat molt crític amb el líder de Podem, Pablo Iglesias, per la polèmica sobre els orígens de molts catalans.

"Penso en castellà i vinc de família que també parla en castellà, i aquest tema dels orígens ens entristeix. Sembla mentida que arribi una persona un dia i la vulgui esgarrar. Per això parlo de paracaigudisme. Ve un dia, crida, se'n va i ens deixa a tots empantanegats amb aquest tema, que és un tema que crec que és delicat."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut