El Barça perd contra el Vila-real (3-0) amb un joc lamentable

El Barça va acabar l'any en línia descedent però guanyant. L'aturada nadalenca havia de ser clau per recuperar físicament els jugadors. Aquest diumenge, l'equip de Rijkaard ha mostrat que els torrons no li han provat gaire. Riquelme ha comandat un Vila-real que ha aconseguit vèncer el líder de la Lliga per 3-0, amb gols de Forlán (28' i 85') i Gonzalo Rodríguez (47'). Els jugadors blaugrana només han xutat dos cops entre els tres pals i no han semblat en cap moment ficats en el partit. El Madrid ja es troba a 7 punts.

El Madrigal és un camp que el Barça no domina gaire. Ja fa quatre anys que en va treure la seva última victòria i en les darreres dues temporades hi ha sumat les visites per derrotes. Enguany viatjava a Castelló com a líder indiscutuble de la Lliga i oferint un joc notablement diferent. En aquest partit, després de l'aturada nadalenca, tant Barça com Vila-real tenen les plantilles plenes de baixes. Els blaugrana en total en tenen set. A les lesions de llarga durada ja conegudes s'han de sumar les sancions de Gio i Belletti. Els dos laterals han estat substituïts en l'onze de Rijkaard per Sylvinho i Damià. A més, Giuly, ja recuperat dels seus problemes musculars, ha tornat a l'equip titular. El Barça s'ha format amb el citats Damià i Sylvinho de laterals, i Puyol i Oleguer (que aquest matí tenia dècimes de febre) de centrals. Un migcamp amb els habituals Márquez, Xavi i Deco i la tripleta atacant amb Giuly, Ronaldinho i Eto'o. El partit ha començat sense dominador clar, però amb ocasions poc clares a totes dues porteries. Riquelme estava molt motivat i ha practicat el seu joc de precisió des dels primers instants. L'argentí ha provat regatejos, xuts i, fins i tot, se l'ha vist en tasques defensives. El de Don Torcuato portava tot el pes de l'atac de l'equip castellonenc, mentre el Barça començava a navegar sense rumb i no tenia el lideratge de cap dels seus cracks. Guayre ha avisat en el minut 26 amb una gran jugada d'habilitat i el minut 29 ha arribat el gol del Vila-real. L'ha fet Forlán, que després d'una paret amb Riquelme ha xutat amb força. Valdés ha tocat la pilota però no ha pogut evitar un gol que partia d'un fora de joc. El Barça ha provat d'estirar-se però sense combinar amb encert ni xutar entre els tres pals de la porteria de Reina. Damià patia en el seu lateral. Forlán ha tornat a tenir una ocasió clara, però el seu control amb el braç dins l'àrea ha estat vist per l'àrbitre. El Barça acabava la primera part oferint una imatge molt llunyana de la que l'ha portat a liderar la Primera Divisió. Sense referents en atac i amb un mig del camp inexistent, el potencial ofensiu del Vila-real encapçalat pel repudiat Román feia estralls en la seva defensa. Els pitjors auguris s'han confirmat en la segona part. Una falta molt tancada xutada per Riquelme ha estat rematada a boca de canó pel central argentí Gonzalo Rodríguez. Només havien passat dos minuts però el partit semblava del tot sentenciat. Eto'o ha tret la seva qualitat en un xut des de 40 metres que ha sortit fregant el travesser. Iniesta ha entrat per Damià per dotar el mig camp de més presència ofensiva, però la tònica del partit no ha variat. En el minut 67 el Barça ha fet la seva primera rematada a porta de tot el partit, obra de Deco, que ha arribat suaument a les mans de Reina. Riquelme, en el minut 70, s'ha tret una passada de mestre que Forlán no ha pogut finalitzar. Posteriorment, Deco ha fet una entrada al mateix Román que li ha suposat rebre la cinquena targeta groga a la Lliga, fet que no li permetrà jugar el proper partit. L'enèsima acció de perill de Riquelme, un xut des del lateral que ha fet lluir Valdés, ha provocat els crits d'El Madrigal, que ja veia el partit guanyat. La ratificació d'aquest presentiment ha vingut amb el tercer gol obra de Forlán (41') dins l'àrea, rematant un centre des de la dreta. En el minut 45, Pellegrini ha canviat Riquelme i tota l'afició l'ha ovacionat corejant el seu nom. El Barça no rebia tres gols en Lliga des del 4 de gener de l'any passat contra el Racing, però la dada més negativa no és aquesta. Feia molts mesos que no es veia un Barça tan desdibuixat, tan faltat de caràcter i incapaç de crear ocasions de gol. El mig del camp, tan sòlid fins aquesta jornada, ha fet aigües i no ha sabut generar ocasions per als davanters. El Barça continua, però, tenint un coixí de punts ampli al capdavant de la Lliga.