Aarhus, Dinamarca

Descobreixen que el tauró de Groenlàndia pot viure fins a 400 anys

És una espècie molt gran, viu a les zones polars i a grans profunditats i des d'ara és, de llarg, l'animal vertebrat més longeu conegut

RedaccióActualitzat

Se sospitava que aquesta espècie de tauró, tan gran com el tauró blanc popularitzat per la pel·lícula d'Steven Spielberg, podia viure molts anys, però ara una recerca científica feta a la Universitat d'Aarhus, a Dinamarca, ho ha confirmat: han identificat una femella que tindria 392 anys, de manera que hauria nascut el mateix any que els holandesos van colonitzar Manhattan.

Una recerca imaginativa

Se sabia també que aquesta espècie, que científicament s'anomena Somniosus microcephalus, creix a un ritme molt lent, però no se sabia exactament quants anys podien arribar a viure i no podien utilitzar els mètodes tradicionals d'anàlisi dels ossos amb isòtops radiactius perquè l'esquelet està fet de cartílag, que no els emmagatzema.

Els científics van recórrer a l'estudi dels seus ulls, en concret, del cristal·lí. Aquesta lent està formada per unes proteïnes que no s'alteren al llarg de la vida de l'animal, i van descobrir quins exemplars havien nascut després de les proves nuclears als oceans de la dècada del 1950, perquè als seus cristal·lins hi havia molta presència d'un isòtop radiactiu del carboni, el C-14, procedent d'aquelles explosions.

Aquests exemplars, de poc més de dos metres de longitud, els van servir de referència per poder deduir les edats dels exemplars més grans, tenint en compte que quan neixen fan 42 centímetres. S'ha establert que cada any creixen només un centímetre, i això al llarg de la seva vida.

Una espècie molt extrema

La llarga longevitat d'aquesta espècie és deguda al fet que viuen en aigües molt fredes, per això tenen un metabolisme molt lent, i per això creixen molt lentament. Una dada fa gairebé esfereir: les femelles no arriben a ser fèrtils fins als 150 anys.

De fet, l'animal més longeu conegut fins ara era la balena boreal o de Groenlàndia (Balaena mysticetus), també habitant de les mateixes aigües fredes, i que s'havia establert que podia viure poc més de 200 anys.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut