El govern dona a conèixer els noms que compondran el grup d'experts per revertir els mals resultats de PISA
El govern dona a conèixer els noms que compondran el grup d'experts per revertir els mals resultats de PISA (iStock)

Aquests són els experts que Educació proposa per lluitar contra el fracàs de PISA

Són 15 noms dels 18 que formaran l'anomenat "grup impulsor" d'aquestes mesures, que està previst aplicar a curt i a mitjà termini

RedaccióActualitzat

El Departament d'Educació ha fet pública aquest dimarts la llista d'experts que proposa per analitzar i proposar millores educatives per al sistema educatiu català.

Són 15 noms dels 18 que formaran l'anomenat "grup impulsor".  Un cop nomenat, aquest grup treballarà en mesures immediates, per aplicar el curs que ve, i també en millores a mitjà i a llarg termini. 

La creació d'aquest grup es va acordar en la cimera educativa entre partits del 19 de desembre al Parlament després dels mals resultats dels escolars catalans en l'últim informe PISA.

El grup està format per representants del professorat de primària, secundària i formació professional, de centres educatius públics i concertats i d'entitats pedagògiques, de les famílies i el món local.

El coordinador tècnic del grup seria el president del Consell Escolar de Catalunya, Jesús Vinyes Cirera, expert en psicopedagogia i inspecció educativa i amb experiència en gestió educativa.
 

Educació primària

La mestra i pedagoga Mercè Mas Ferrer representa l'educació primària: és membre del grup Avaluar per Aprendre i de l'equip impulsor de Xarxes pel Canvi. Actualment, exerceix de mestra a l'escola la Roureda de Sant Esteve Sesrovires.


Educació secundària

Per representar l'etapa educativa secundària, el grup inclou el periodista i professor Víctor Saura Estapà, que ha dirigit el Diari de l'Educació i actualment treballa com a professor en aquesta segona etapa. Saura forma part des del 2003 de la Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva.
 

Formació professional

Francesc Roca Rosell ha estat professor de formació professional, cap de departament, cap d'estudis, sotsdirector i director a l'Institut Comte de Rius de Tarragona. Ha estat col·laborador del Departament d'Educació i de l'Escola d'Administració Pública de Catalunya i representarà la formació professional.
 

Direcció de centres públics

El govern nomenarà tres representants escollits per la Junta Central de direccions de centres públics en la seva pròxima reunió, que tindrà lloc el 9 de gener.
 

Direcció de centres privats

Montserrat Jiménez Vila és directora pedagògica de l'escola Vedruna de Palafrugell i és membre de la junta del Fòrum Europeu d'Administradors de l'Educació a Catalunya i representarà els centres privats.

L'acompanyarà Joan Vila Farràs, que ha dirigit l'Escola Pia de Granollers i l'Escola Pia de Sabadell. Actualment, dirigeix l'Escola Pia Balmes i ho compagina amb la docència de ciències. És regidor d'Educació i Cultura a l'Ajuntament de Saldes.
 

Entitats pedagògiques

L'expert en l'àmbit de l'escola rural Raül Manzano Tovar també formarà part de l'equip. Manzano treballa al Centre de Recursos Pedagògics del Segrià i és membre dels Moviments de Renovació Pedagògica. Dirigeix, a més, les revistes d'educació primària de l'editorial Graó: Guix, Elements d'Acció Educativa i Aula de Innovación Educativa.

La sòcia de Rosa Sensat i professora Marta Pujadó Morató també representarà les entitats pedagògiques. Actualment és professora i coordinadora pedagògica a l'Institut Vapor del Fil.

L'exdirector de l'Institut Josep Brugulat de Banyoles, Albert Bayot i Fuertes, també en formarà part. Actualment dirigeix l'institut de Sarrià de Ter.
 

Docents

Coral Regí Rodríguez, directora de l'Escola Virolai, forma part del projecte Educació Demà i del Consell Escolar de Catalunya i representarà el professorat. Col·labora amb diferents fundacions educatives: Fundació Bofill, Fundació Carulla, Fundación ASPEN i Fundación Nueva Educación de Xile.

En aquest apartat també hi ha Digna Couso Lagarón, professora a la Facultat de Ciències de l'Educació de la UAB i cap del departament de Didàctica de les Matemàtiques i les Ciències. És especialista en la capacitació docent i el desenvolupament professional de les STEM.

S'hi afegeix Carme Ortoll Grífols, mestra i directora en l'escola pública que ha exercit diversos càrrecs a la Generalitat de Catalunya. També ha format part de la junta dels Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya i del consell de redacció de la revista Perspectiva Escolar de l'Associació de Mestres Rosa Sensat. Actualment, és la directora de la Fundació Artur Martorell.

També els acompanyarà la inspectora d'Educació Elvira Borrell Closa, membre del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu de Catalunya, que tanca el grup de representants de les entitats.
 

Famílies

La representant del consell escolar del CEIP Patronat Domènech de Barcelona i membre de l'AFA de l'escola bressol Sant Medir, Mireia de Mingo Esteban, serà en aquest grup d'experts en nom de les famílies.


Món local

Finalment, la representant del món local és Sílvia Lombarte Bel, gerent de la societat municipal Bressol Gramenet, SA i directora de l'Àrea d'Escoles Bressol a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.

Un cop s'han conegut els experts que proposa el govern i que encara no s'han nomenat, la CUP critica que els noms no s'han consensuat i avisen que l'informe que en surti "pot ser una eina més, però no una centrifugació de responsabilitats".

ARXIVAT A:
Educació
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut