Trump proposa ajornar les eleccions perquè qüestiona la fiabilitat del vot per correu
El president dels Estats Units, Donald Trump (Reuters/Leah Millis)

Trump proposa ajornar les eleccions perquè qüestiona la fiabilitat del vot per correu

El president dels Estats Units assegura en un missatge a Twitter que "podrien ser les més fraudulentes de la història"

RedaccióActualitzat

Donald Trump ha proposat ajornar les eleccions presidencials que s'han de fer el 3 de novembre. En un missatge a Twitter, ha assegurat que "podrien ser les més INEXACTES i FRAUDULENTES de la història" (així, en majúscules, l'equivalent, a Twitter, a alçar la veu).

 

 

Per aquest motiu, el president dels Estats Units acaba el missatge preguntant-se (amb tres interrogants):

"Ajornar les eleccions fins que la gent pugui votar adequadament i amb seguretat???"

 

En què es basa Trump per fer aquesta afirmació? En un argument que defensa des de fa un temps: que el vot per correu que molts estats estan potenciant per evitar votacions presencials -a causa de la pandèmia de Covid-19- és una font potencial de frau.

En aquest mateix sentit, abans de suggerir que s'haurien d'ajornar les eleccions, ja havia fet un altre tuit en què titlla el vot per correu de "desastre catastròfic" que, a més, assegura que "és una manera fàcil perquè els països estrangers entrin en la cursa [electoral].

 

 

Tanmateix, diversos estudis que s'han fet sobre aquesta modalitat de vot no han aportat mai cap evidència de frau, més enllà de casos molt comptats i irrellevants.


Competència del Congrés

La proposta de Trump, de tota manera, és més que improbable que pugui tirar endavant, perquè la data de les eleccions ve marcada per una llei federal que només pot modificar al Congrés, com estableix la segona esmena de la Constitució nord-americana.

A més, la vintena esmena estableix una altra data encara més difícil de moure: els mandats del president i del vicepresident acaben el 20 de gener posterior a la celebració de les eleccions.

 

Trump, aquest dimecres, parlant amb la premsa al jardí de la Casa Blanca abans d'agafar l'helicòpter presidencial Marine One (Reuters/Leah Millis)


El president, en qualsevol cas, no té cap capacitat per modificar aquesta data pel seu compte.

Les eleccions dels Estats Units s'han fet en la data corresponent des de fa més de 230 anys, fins i tot durant la guerra civil, la Gran Depressió i les dues guerres mundials.


Caiguda històrica del PIB

El president dels Estats Units ha publicat aquests dos tuits, d'altra banda, poc després que s'ha sabut una caiguda històrica del producte interior brut (PIB) del país, del 32,9 per cent. Una xifra que l'únic que té de bo és que no és tan dolenta com el 35 per cent que havien previst diversos analistes i el 37 per cent que havia previst el Fons Monetari internacional (FMI).

Es tracta, a més, del segon trimestre consecutiu de baixada del PIB, cosa que fa entrar oficialment en recessió la primera economia del planeta.

Aquesta caiguda del PIB és conseqüència de l'aturada de l'activitat econòmica causada pel confinament, que ha tingut conseqüències més enllà: només entre el 20 i el 25 de juliol, gairebé 1,5 milions de persones s'han afegit a les llistes de l'atur.

"Aquesta pandèmia és el sotrac més gran per a l'economia dels Estats Units que es pugui recordar", ha assenyalat Jerome Powell, el president de la Reserva Federal, que ha remarcat que s'ha passat "del nivell més baix d'atur en 50 anys al nivell més alt en 90 anys, només en dos mesos".


Al darrere de Biden als sondejos

La proposta -inviable- de Trump, d'altra banda, arriba quan ja fa un temps que els sondejos el situen al darrere de Joe Biden, el candidat demòcrata a la presidència, en la cursa cap a la Casa Blanca.

Unes dades negatives per a l'actual president, que aspira a renovar el càrrec, que es mantenen quan falten menys de 100 dies per a les eleccions que aquest dijous -alguns que el coneixen diuen que fent broma- ha proposat ajornar.

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
Anar al contingut