El president del Brasil, Jair Bolsonaro, en una imatge recent sense mascareta
El president del Brasil, Jair Bolsonaro, en una imatge recent sense mascareta (EFE / Joédson Alves)

Bolsonaro dona positiu de Covid després de mesos menystenint el virus

El president brasiler anuncia que ha començat un tractament amb cloroxina, un medicament que presenta dubtes sobre la seva eficàcia contra el coronavirus

Actualitzat

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha anunciat aquest dimarts que ha donat positiu del test de coronavirus. Després del positiu, Bolsonaro ha cancel·lat la seva agenda, tot i que assegura que es troba "perfectament bé".

Des del principi de la pandèmia, el president brasiler, de 65 anys, ha estat un dels líders mundials que més ha tret importància al virus, al qual va arribar a qualificar de "gripeta". Durant setmanes, ha passejat pels carrers en plena quarantena, ha abraçat i fet petons a alguns dels seus seguidors i s'ha negat a portar mascareta. De fet, un jutge el va avisar que el multaria si no en portava en espais públics.

 

 

Bolsonaro va començar a notar símptomes de coronavirus aquest diumenge, amb febre i una petita indisposició, i dilluns va fer-se el test. Ara, ha anunciat que ha donat positiu. Tot i això, el president brasiler s'ha fet una placa de tòrax que ha mostrat que té els pulmons en bon estat i assegura que es troba "perfectament bé".

Fidel a les seves tesis sobre els riscos del coronavirus, el president brasiler ha insistit que el virus "és com la pluja" i que "mullarà a molts" ciutadans, entre els quals ell. Tot i això, creu que el país ha d'accelerar la desescalada perquè "la desocupació mata" i "no es pot parar de treballar".

Aquest dimarts, Bolsonaro ha insistit que cal "tornar a treballar perquè, si no, l'economia podria trobar-se en una situació força complexa". En un argument que ja ha utilitzat altres vegades, ha avisat que cal vigilar que els efectes de combatre el coronavirus no siguin pitjors que la crisi sanitària:

"No es pot combatre un virus si els efectes col·laterals d'aquest combat són pitjors que els danys causats pel virus."

 

Tractament amb cloroquina

Bolsonaro, que assegura que els símptomes de la malaltia que té són "lleus", ha anunciat que ja ha començat un tractament amb cloroquina, un antipalúdic que presenta dubtes sobre la seva eficàcia contra el coronavirus.

En canvi, el president brasiler ha defensat en diverses ocasions l'ús d'aquest medicament contra la malària i el lupus, com també han fet mandataris com Donald Trump o Nicolás Maduro. Malgrat que les autoritats sanitàries han alertat sobre els efectes secundaris del fàrmac, sobretot els cardiovasculars, Bolsonaro creu que és una alternativa viable per acabar amb les mesures d'aïllament social que afecten l'economia.

 

Més enllà de la controvèrsia a escala internacional, al Brasil, la polèmica sobre la cloroquina ha arribat fins al govern. En plena pandèmia, han dimitit dos ministres de Salut que eren contraris a l'ús d'aquest fàrmac. El mes d'abril, Bolsonaro va destituir Luiz Henrique Mandetta, que defensava les quarantenes. Quan no havia passat ni un mes, el seu substitut, Nelson Teich, va dimitir pel seu desacord a recomanar la cloroquina.

El Brasil és el segon país del món amb més contagiats de Covid-19, 1.600.000, i més de 65.000 morts.

 

 

ARXIVAT A:
Jair BolsonaroCoronavirus Brasil
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut