"Demà" afronta les amenaces de l'extinció de la humanitat
"Demà" afronta les amenaces de l'extinció de la humanitat
DIMARTS, A LES 22.05

"Sense ficció" emet "Demà", un viatge a la recerca de solucions per salvar el planeta, en la programació especial de TV3 sobre la crisi climàtica

El dimarts 2 de novembre, a les 22.05, emmarcat dins la programació especial que TV3 ha preparat amb motiu de la cimera del clima de Glasgow, "Sense ficció" emetrà "Demà", documental que aborda en positiu la crisi que amenaça portar-nos a una nova extinció. Un viatge a la recerca d'alternatives creatives, netes i democràtiques per fer viable la vida al nostre planeta, dels horts urbans a l'escola finesa; de les bicicletes i molins danesos a la democràcia popular d'un poblet indi. Una història tan optimista com radical que ens diu que demà no és massa tard, però cal moure's ara.

Tot seguit, a les 00.15, s'emetrà "Valor afegit". Sota el títol "Les factures de la crisi climàtica", el programa analitzarà l'impacte que les mesures que es prenen i es prendran per lluitar contra el canvi climàtic tindran a nivell social i econòmic.

Un informe publicat a la revista "Nature" alerta de la possible fi de la humanitat en un horitzó no gaire llunyà: 21 científics de primera línia afirmen que el canvi climàtic, la destrucció de la superfície de la Terra i el creixement de la població ens condueixen, si no hi posem remei ràpidament, a una situació crítica. Som a les portes d'una extinció massiva? Tenim, diuen els autors de l'informe, uns vint anys per fer-hi alguna cosa.

Mélanie Laurent, autora d'aquest documental amb Cyril Djon, decideix posar-se en marxa: està esperant un fill i no vol que creixi en un planeta inhabitable. Convoquen un grup d'amics cineastes, "cap d'ells ecologista radical, cap d'ells fanàtic", i busquen la manera d'explicar-ho a la gent. No en negatiu, no amb el típic documental sobre les desgràcies i catàstrofes que ens esperen en un planeta esgotat. Ho faran en positiu: viatjaran pel món per buscar homes i dones que busquen i troben alternatives creatives, que treballen per canviar la vida des de diferents àmbits i des del cor de les seves comunitats.

"Demà" és la crònica d'aquesta recerca, escampada per deu països i dividida en cinc episodis diferents, on Mélanie, Cyril i el seu equip expliquen les experiències d'èxit que van trobant al camp de l'agricultura i l'alimentació sostenible, en la creació d'energies netes i acceptables per al planeta, en l'economia justa, a petita escala, en la democràcia real i en una educació que faci ciutadans lliures i responsables. Es tracta de buscar noves formes de vida.

Els horts urbans que alimenten bona part de la depauperada població de Detroit, destruïda per la crisi industrial; Copenhaguen, una ciutat pensada per als humans i no per als cotxes, on les energies renovables i la biomassa han reduït a límits insòlits les emissions de CO2, o San Francisco, on el reciclatge i compostatge massiu dels residus han convertit la brossa en un recurs valuós que estalvia despesa i alimenta les vinyes californianes, són algunes de les escales del viatge.

També visiten ciutats com Basilea o Bristol, on la creació d'una moneda complementària, fora del sistema, ajuda a sostenir el comerç local i dinamitza l'economia; o Kuthambakkam, a l'Índia, on un alcalde de la casta dels intocables ha organitzat una veritable democràcia popular que ha millorat la vida de tota la població.

Detroit, Reykjavík, un petit poble normand o Todmorden, al Regne Unit, són altres escales del viatge. Desenes d'experiències petites i grans, amb l'objectiu comú de recuperar la sobirania de la gent sobre la seva vida i sobre els recursos que la fan possible, i que suposen una esperança factible sobre el futur del planeta.

"Demà" acaba on tot comença, en una escola finlandesa, un país que reconeix l'educació com la seva aportació més important i que ha situat els seus alumnes com els primers del món en els aprenentatges acadèmics i també en l'educació en valors.

Al llarg de dues hores farcides d'històries personals i col·lectives, de reflexions d'experts i d'imatges bellíssimes, el documental presenta tot de gent que escriu una història nova. Com diuen els autors,  no és massa tard, però ens hem de moure ara. I potser no serà fàcil, perquè –diuen- caldrà fer renúncies: haurem de consumir menys, abandonar els combustibles fòssils, perdre comoditat i oblidar les fantasies de creixement econòmic il·limitat. Però el que està en joc és, literalment, la vida.

Premis

Millor pel·lícula documental, Premis César de l'Acadèmia del Cinema Francès, 2016

Fitxa tècnica

Direcció: Cyril Dion i Mélanie Laurent
Guió: Cyril Dion
Producció: Bruno Levy
Fotografia: Alexandre Leglise
Muntatge: Sandie Bompar
Disseny de so: Laurent Cercleux
Música original: Fredrika Stahl

"Demà" és una producció de Move Movie en coproducció amb  France 2 Cinéma, Mars Films i Mely Productions; amb la col·laboració de l'Agence Française de Développement i La Région et du CNC; la participació de Fonds de Dotation Akuo Energy, en associació amb Colibris, Agrinergia, Hozhoni, Johes Sas, Christophe Massot i APC-Affaires Publiques Consultants, OCS, France Télévisions i crowfunding.

Més informació:
https://www.ccma.cat/tv3/sense-ficcio/dema-un-viatge-a-la-recerca-de-solucions-per-salvar-el-planeta/noticia/3126211/

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut