"Connectem", 40 anys d'actualitat, històries i somriures de TV3 i Catalunya Ràdio i de nous principis amb 3Cat

Del 22 de maig al 25 d'agost, el Disseny Hub Barcelona acull "Connectem. 40 anys de TV3 i Catalunya Ràdio", una exposició de 3Cat en col·laboració amb el DHub. L'exposició proposa celebrar i reviure 40 anys de televisió i de ràdio públiques en català, i oferir també la mirada de futur que suposa la posada en marxa de 3Cat.

Avui, un dia abans de l'obertura al públic, que hi podrà accedir de manera gratuïta, s'ha presentat l'exposició a la premsa que han pogut fer una visita acompanyats dels dos comissaris Lluís Nacenta i Francesc Cano Castells, del director de TV3, Sigfrid Gras; el de Catalunya Ràdio, Jordi Borda, i la directora d'Innovació, Recerca i Estratègia Digital de 3Cat, Cristina Villà.  

 

La rebuda a la premsa ha estat a càrrec de Mireia Escobar, directora del Disseny Hub i Àngels Ponsa, vicepresidenta de 3Cat, per presentar "l'exposició que culmina l'aniversari dels 40 anys de TV3 i Catalunya Ràdio". La directora del DHub ha destacat que el museu és el lloc ideal per fer-la ja que s'està parlant "d'uns mitjans, d'una televisió i una ràdio, que han estat molt innovadors" i s'ha declarat com "generació de TV3 i Catalunya Ràdio".  La vicepresidenta ha destacat que "no era fàcil exposar aquests 40 anys, però amb el talent de la casa i amb el comissariat de Francesc Cano i Lluís Nacenta s'ha creat un relat que explica de manera molt visual aquest dos mitjans públics en molt àmbits com llengua i cultura, però també el grafisme, les veus, la imatge, les sintonies, els informatius,... i la intenció és que la ciutadania es faci seva l'exposició". 

Són 900 m2  que permeten una selecció dels programes, personatges, experiències i grans moments que, al llarg d'aquests 40 anys, han convertit la televisió i la ràdio públiques en el que són ara.  

 

 

Sigfrid Gras, director de TV3, ha recordat que "En 40 anys, TV3 ha consolidat el seu lideratge gràcies a l'aposta pel rigor professional d'uns informatius de referència que expliquen la realitat del món en català i a contingutsde qualitat, amb programes i sèries que ja formen part de l'imaginari audiovisual i cultural de la societat catalana". Unes paraules que ha fet en l'espai que reprodueix precisament un plató d'informatius a la vegada que anunciava que ben aviat arribaríen "nous informatius i nous platós". 

El director de Catalunya Ràdio, Jordi Borda ha reivindicat que "Catalunya Ràdio, malgrat els pronòstics nefastos que sempre se li donen a la ràdio, està preparada pel futur". Borda ha parlat en un espai on hi ha una de les antigues taules de ràdio: "El seu caràcter innovador i sense por als nous formats l'ha fet líder en pòdcast, una aposta decidida per incrementar la presència de la llengua catalana en els mitjans digitals. Els seus continguts es troben entre els 40 més escoltats d'Spotify i és un dels formats amb més acceptació entre els joves" 

La directora d'Innovació, Recerca i Estratègia Digital de 3Cat, Cristina Villà ha dit que: "La plataforma 3Cat era molt necessària i en el primer semestre ha superat els100 milions de reproduccions, amb el posicionament dels productes estrella i noves estrenes, però també millorant l'accessibilitat a les produccions de temporades anteriors Volem anar ampliant la nostra oferta com hem fet amb els continguts educatius, agregar plataformes de tercers, sobretot equipaments culturals i públics, i l'univers dels jocs, perquè la plataforma 3Cat es converteixi en un entorn d'entreteniment digital global en català, un fet fonamental per ampliar l'ús social del nostre idioma. I ja aplegamés de 330.000 hores de produccions de qualitat." 

"Connectem. 40 anys de TV3 i Catalunya Ràdio" ofereix un circuit per passat, present i, sobretot mirant al futur, en un exercici estètic i plàstic que vol sorprendre els visitants.

 

"L'exposició deixa entrar als visitants a les bambolines de TV3 i Catalunya Ràdio. S'ha construït una proposta estètica per fer un recorregut per alguns dels moments mes significatius de la seva història. No hem pretès resumir els 40 anys detall a detall sinó seleccionar-ne alguns fragments", ha explicat un dels comissaris de l'exposició Lluís Nacenta. 

"Volem reivindicar que TV3 i Catalunya Ràdio han estat font de modernitat audiovisual tant a tota Europa europeu des del seu naixement i un dels principals instruments de cohesió social de que disposa Catalunya reivindicant sempre la llengua i la cultura", ha afegit Francesc Cano Castells, l'altre comissari, "Hem explicat les coses des d'on passen. Som a tot el món i l'expliquem des de la nostra perspectiva." 

A la tarda es farà la inauguració oficial, un acte intern en què els primers visitants seran els treballadors i treballadores de TV3 i Catalunya Ràdio i que comptarà amb la presència de Jaume Collboni, alcalde de Barcelona; Rosa Romà, presidenta de 3Cat; Àngels Ponsa, vicepresidenta de 3Cat; Sigfrid Gras, director de TV3; Jordi Borda, director de Catalunya Ràdio; Lluís Nacenta, comissari de l'exposició al costat de Francesc Cano; Anna Erra, presidenta del Parlament de Catalunya i Pere Aragonés, president de la Generalitat. 

Anar al contingut