Alternatives per a un futur sostenible

"Demà", un viatge a la recerca de solucions per salvar el planeta

Coincidint amb la celebració de la cimera de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, "Sense ficció" ha presentat "Demà", un bellíssim documental que aborda la crisi que amenaça portar-nos a una nova extinció.

Un viatge a la recerca d'alternatives creatives, netes i democràtiques per fer viable la vida al nostre planeta, dels horts urbans a l'escola finesa; de les bicicletes i molins danesos a la democràcia popular d'un poblet indi. Una història tan optimista com radical que ens diu que demà no és massa tard, però cal moure's ara.

Un informe publicat a la revista Nature alerta de la possible fi de la humanitat en un horitzó no gaire llunyà: 21 científics de primera línia afirmen que el canvi climàtic, la destrucció de la superfície de la Terra i el creixement de la població ens condueixen, si no hi posem ràpid remei, a una situació crítica. Som a les portes d'una extinció massiva? Tenim, diuen els autors de l'informe, uns vint anys per fer-hi alguna cosa.

Mélanie Laurent, autora d'aquest documental amb Cyril Dion, decideix posar-se en marxa: està esperant un fill i no vol que creixi en un planeta  inhabitable. Convoquen un grup d'amics cineastes, "cap d'ell ecologista radical, cap d'ells fanàtic", i busquen la manera d'explicar-ho a la gent. No en negatiu, no amb el típic documental sobre les desgràcies i catàstrofes que ens esperen en un planeta esgotat. Ho faran en positiu: viatjaran pel món per buscar homes i dones que busquen i troben alternatives creatives, que treballen per canviar la vida des de diferents àmbits i des del cor de les seves comunitats.

 

El 70% del que es menja al món prové dels petits agricultors ("Demà" ("Demain"), de Cyril Dion i Mélanie Laurent)

 

"Demà" és la crònica d'aquesta recerca, escampada per deu països i dividida en cinc episodis diferents, on Mélanie, Cyril i el seu equip expliquen les experiències d'èxit que van trobant al camp de l'agricultura i l'alimentació sostenible, en la creació d'energies netes i acceptables per al planeta, en l'economia justa, a petita escala, en la democràcia real i en una educació que faci ciutadans lliures i responsables. Es tracta de buscar noves formes de vida.

 

Horts urbans fins i tot a la porta de la comissaria: Todmorden (Regne Unit) avança cap a la sobirania alimentària ("Demà" ("Demain"), de Cyril Dion i Mélanie Laurent)

 

Els horts urbans que alimenten bona part de la depauperada població de Detroit, destruïda per la crisi industrial; Copenhague, una ciutat pensada per als humans i no per als cotxes, on les energies renovables i la biomassa han reduït a límits insòlits les emissions de CO2, o San Francisco, on el reciclatge i compostatge massiu dels residus han convertit la brossa en un recurs valuós que estalvia despesa i alimenta les vinyes californianes, són algunes de les escales del viatge.

També visiten ciutats com Basilea o Bristol, on la creació d'una moneda complementària, fora del sistema, ajuda a sostenir el comerç local i dinamitza l'economia; o Kuthambakkam, a l'Índia, on un alcalde de la casta dels intocables ha organitzat una veritable democràcia popular que ha millorat la vida de tota la població. Detroit, Reykjavík, un petit poble normand o Todmorden, al Regne Unit, són altres escales del viatge.  Desenes d'experiències petites i grans, amb l'objectiu comú de recuperar la sobirania de la gent sobre la seva vida i sobre els recursos que la fan possible, i que suposen una esperança factible sobre el futur del planeta.

 

Una experiència de democràcia directa en un poble de l'Índia, que ha aconseguit unir castes i millorar la vida quotidiana ("Demà" ("Demain"), de Cyril Dion i Mélanie Laurent)

 

"Demà" acaba on tot comença, en una escola finlandesa, un país que reconeix l'educació com la seva aportació més important i que ha situat els seus alumnes com els primers del món en els aprenentatges acadèmics i també en l'educació en valors.

 

Finlàndia posa la prioritat absoluta en l'educació, la millor del món ("Demà" ("Demain"), de Cyril Dion i Mélanie Laurent)

 

Al llarg de dues hores farcides d'històries personals i col·lectives, de reflexions d'experts i d'imatges bellíssimes, el documental ens presenta tot de gent que escriu una història nova. Com diuen els autors,  no és massa tard, però ens hem de moure ara. I potser no serà fàcil, perquè –diuen- caldrà fer renúncies: haurem de consumir menys, abandonar els combustibles fòssils, perdre comoditat i oblidar les fantasies de creixement econòmic il·limitat. Però el que està en joc és, literalment, la vida.

 

"No podem prometre als nostres fills que el món canviarà completament, però els podem prometre que hi ha solucions, que hi ha milers d'homes i dones que lluiten per això cada dia, i que si ajuntem les nostres forces i cors, podem començar a canviar el món demà.", Mélanie Laurent, codirectora de "Demà"

 

Podeu veure el tràiler de "Demà" aquí.

 

Més informació "Demain"  
Fabebook @demain.lefilm
Twitter @demain_lefilm

 

Premis
Millor pel·lícula documental, Premis César de l'Acadèmia del Cinema Francès, 2016

 

Fitxa tècnica
Direcció: Cyril Dion i Mélanie Laurent
Guió: Cyril Dion
Producció: Bruno Levy
Fotografia: Alexandre Leglise
Muntatge: Sandie Bompar
Disseny de so: Laurent Cercleux
Música original: Fredrika Stahl
2015

"Demà" ("Demain") és una producció de Move Movie en coproducció amb  France 2 Cinéma, Mars Films i Mely Productions; amb la col·laboració de l'Agence Française de Développement i La Région et du CNC; la participació de Fonds de Dotation Akuo Energy, en associació amb Colibris, Agrinergia, Hozhoni, Johes Sas, Christophe Massot i APC-Affaires Publiques Consultants, OCS, France Télévisions i crowfunding.

 

#CimeraClimaTV3

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut