"Quan arribin els marcians" se suma a la programació especial de La setmana de les dones de TV3 i Catalunya Ràdio

Demà, a les 23.30, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. La feina de les cures, treballar en un món d'homes, els cossos "no normatius" i el músic Ramon Mirabet, protagonistes d'aquest episodi especial dedicat a la dona treballadora

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que se celebra divendres 8 de març, TV3 modificarà, sota el lema #SomDones, la graella de televisió oferint continguts diversos al voltant d'aquesta temàtica. El programa "Quan arribin els marcians" també se suma a la celebració emetent tres reportatges amb la dona treballadora com a eix principal.

Per un costat, amb motiu de l'èxit de la pel·lícula "Roma", una de les premiades en la gala dels Oscars, Júlia Bertran farà un reportatge sobre cuidadores i cuidadors. Les protagonistes seran, principalment, dones, encara que no exclusivament. Entrevistarà Carmen Juares, activista dels drets de les dones migrants i coordinadora de l'associació Mujeres Migrantes Diversas. També conversarà amb la sociòloga de la UAB Sara Moreno, membre del Grup d'Estudis Sociològics de la Vida Quotidiana, i amb la filòsofa i poeta Sònia Moll, que, en el seu darrer recull d'articles, "Beneïda sigui la serp", aborda temes com la dependència i les cures.

Com és l'experiència de tenir una professió en què la majoria de companys de feina són homes? Aquesta és la qüestió que aborda el següent reportatge en forma de taula rodona. Després que el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) hagi presentat l'informe sobre les "Desigualtats de gènere en l'ocupació cultural a Catalunya", una de les seves autores, la Dra. Anna Villarroya, n'exposa les principals conclusions, alhora que quatre dones professionals comparteixen les vivències sobre treballar en un món encara molt masculinitzat. En aquest debat, hi participen la cap tècnica i cap de producció en arts escèniques Susanna Jové, la tècnica de so Marta Baena, la creadora de videojocs Gisela Vaquero i Montse Ribé, pionera a Catalunya en el món dels efectes visuals al cinema i guanyadora d'un Oscar per "El laberinto del fauno".

I per últim, el programa es qüestiona altres preguntes entorn de la dona: Cada època té uns cànons de bellesa ideal associats, però qui els dicta? I què passa quan no hi encaixem, quina és la pressió que es pateix per no tenir un cos "normatiu"? En parlen en aquest reportatge Esther Soto, actriu protagonista de l'obra "No hi entro", que es pot veure al Jove Teatre Regina. També l'artista i il·lustradora Cinta Tort Cartró, "Cinteta", que en el seu treball defuig els retocs fotogràfics i subratlla la singularitat dels cossos. I Berta Vallvé, que va realitzar el projecte "We don't fit" ("No encaixem"), explica per què treballa pels "cossos dissidents" des de l'àmbit de l'art tèxtil. 

Els marcians estan enlluernats per la connexió que Ramon Mirabet té amb el seu públic. Per això abdueixen el músic, ara que treu un nou àlbum ("Begin again") i el presenta als escenaris, per conèixer els secrets del seu encant i mirar d'emular-los.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són: Concert d'Outer Space, a la sala Jamboree, a Barcelona; 1r Festival del Pop Metafísic, a la sala de festes Green's, a Ponts; l'obra "Què va passar amb Bette Davies i Joan Crawford?", al Teatre Akadèmia, a Barcelona, i, per últim, el Festival Elmini, a Olot.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura està a tot arreu.

#SomDones

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut