Piqué: "Estem pendents dels documents que pugui treure ETA"

El president del PPC, Josep Piqué, creu que "Zapatero ha volgut anar massa ràpid, massa lluny i massa sol" en la negociació amb la banda terrorista. "Estem pendents dels documents que pugui treure ETA" ha afegit, a "El matí de Catalunya Ràdio".

Coincidint amb l’entrada en vigor del trencament d’alto el foc d’ETA, el president del PPC, Josep Piqué, creu que “Zapatero ha volgut anar massa ràpid, massa lluny i massa sol” en la negociació amb la banda terrorista. En unes declaracions a “El matí de Catalunya Ràdio”, Piqué ha afegit que “aquestes coses no es poden fer ni massa ràpid, ni anar més lluny del compte, ni des de la soledat política”.
“Encara estem pendents dels documents que pugui treure ETA en les properes setmanes i propers mesos” ha remarcat Piqué, que apuntat que el comportament del govern durant la treva ha estat el detonant del trencament. “Pot haver passat que s’han complert una part dels compromisos, com per exemple: deixar que el món d’ETA –Batasuna- torni als ajuntaments, deixar que... ara han reculat... però tots estàvem convençuts i el govern també que el senyor De Juana se n’aniria a casa seva, deixar que el fiscal canviés de criteris respecte al senyor Otegi... Però potser resulta que ETA no n’ha tingut prou, amb tot això, i que el govern s’havia compromès a anar més ràpid en determinades concessions i com que no ho ha fet ETA ha tornat a ser la que ha sigut sempre”, ha argumentat Piqué.
Pel líder del PPC el comunicat de la banda terrorista demostra una vegada més que no estem davant d’una legislatura “exitosa” sinó “absolutament frustrant”. I tot i que creu que el més lògic seria convocar eleccions anticipades, està convençut que “en les circumstàncies actuals” el president espanyol “intentarà remuntar i allargar la legislatura fins al final”. Segons ell, “que la legislatura està esgotada és difícilment rebatible, perquè de les grans apostes que va fer Rodríguez Zapatero en el seu moment no n’ha sortit cap de bé. Dóna la sensació que el govern ja està paralitzat, que està sense idees, sense il•lusió, sense empenta. I, per tant, raonablement, des dels interessos generals seria molt plausible que s’avancessin les elecccions”.
En referència al moment polític que viu el president del PP, Mariano Rajoy, Piqué ha assenyalat que “se sent personalment molt fort, molt segur de si mateix” i en termes col•loquials ha dit que fins i tot “s’agrada”. Així de cara a la pròxima legislatura, segons Piqué, Rajoy té la intenció de reeditar el pacte del Majestic amb CiU, si l’aritmètica parlamentària ho permet. “L’experiència entre el 1996 i el 2000 va ser una bona experiència pel conjunt d’Espanya i també per Catalunya. Es van fer uns pactes escrits i transparents, que es van presentar a l’opinió pública en el debat d’investidura, que es van complir al 100% i això no ho nega ningú. El que vol fer Mariano Rajoy és recuperar l’esperit del 1996”, ha afirmat.
Piqué té clar que per pactar amb CiU abans caldrà “reconstruir ponts”. D’entrada, no ho veu difícil perquè, segons diu, la federació que presideix Artur Mas tampoc té gaire bona relació amb els socialistes. “L’aritmètica parlamentària ens portarà a tots plegats a fer un exercici de responsabilitat compartida per garantir la governabilitat i recuperar els consensos bàsics que lamentablement s’han trencat aquesta legislatura i que duraven des de la transició”, ha finalitzat Piqué.
Anar al contingut