"Terra de telers",  la vida d'una nena en una colònia tèxtil
"Terra de telers", la vida d'una nena en una colònia tèxtil
Divendres, estrena al cinema

L'emotiu viatge pel passat industrial del país de "Terra de telers", amb participació de TV3, arriba als cinemes

"Terra de telers", amb la participació de TV3, dirigit per Joan Frank Charansonnet, s'estrenarà l'11 de desembre a les sales de cinema. La pel·lícula, rodada a l'antiga Colònia Cal Vidal i a diferents localitzacions del Berguedà, és un emotiu viatge pel passat industrial del país, que transcorre des dels anys 20 fins als 80. Un film que vol "homenatjar totes les persones anònimes que amb el seu esforç han fet créixer el país" i, al mateix temps, "un homenatge a la dona".

"Terra de telers", amb la participació de TV3, és candidata a millor pel·lícula dels pròxims Premis Gaudí de l'Acadèmia del Cinema Català. El film ja havia cancel·lat l'estrena en tres ocasions a causa de la Covid-19.

"La pel·lícula desmitifica aquesta imatge tan dramàtica que s'ha donat a les colònies", relata Charansonnet, que afegeix que no han volgut fer "cap judici", sinó que han volgut que sigui el mateix espectador qui el faci. "Que una nena amb deu anys la posin a treballar a una colònia, amb la mirada del 2020 es podria dir que és explotació infantil, però tot s'ha de veure des del context de l'època", relata. De fet, Charansonnet ha remarcat que es parteix d'un "punt neutral" en què hi ha "llums i ombres, i alegria i tristesa". El director ha destacat que "és la primera pel·lícula que faig des de l'orfandat", perquè diversos membres de la seva família han mort de càncer els últims anys. En aquest sentit, ha recalcat que el film també parla "de pèrdues" vitals.

El personatge principal del film és la Julieta, una nena que, amb sis anys, juntament amb la seva família, fuig de la misèria del camp per establir-se a la Colònia Vidal. El personatge està interpretat per quatre actrius diferents al llarg de la pel·lícula. "Terra de telers" vol ser també un homenatge a les dones. En aquest sentit, la coguionista del film i actriu que interpreta el paper de Julieta, Alba López, explica que "no hem volgut posar-li l'etiqueta de feminisme perquè, en aquella època, el terme feminisme no se sabia què era". "Les dones, però, sí que sabien què vol dir ser dona i, per això, diem que és una pel·lícula de dones", apunta López.

El film ha comptat també amb la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà i de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà. El rodatge va durar un any sencer i va tenir lloc en diferents indrets de la comarca, a banda de la mateixa Colònia Vidal. A més, es va fer en diferents estacions de l'any per donar més credibilitat als seixanta anys que passen des de l'inici de la pel·lícula fins al final, en un període que va des del 1923 fins al 1980.

Sinopsi

1923. La família de la petita Julieta, de sis anys, fuig de la misèria del camp per establir-se en una colònia, però començar de nou en un nucli tancat no és fàcil.

Els records d'una infància feliç marcats per la industrialització. L'ànima viva d'una nena que es converteix en dona, la duresa de la guerra fins a la caiguda de la dictadura, acompanyaran l'espectador durant més de 60 anys, mostrant-li tots els camins que el destí li ofereix. Finalment, els seus ulls madurs i savis es tancaran a l'únic lloc que ha conegut: la seva estimada colònia.

Fitxa tècnica i artística

Gènere: melodrama històric
Duració: 115 minuts
Direcció: Joan Frank Charansonnet
Producció: Patchouli Films, SL – Victor Perxachs i Joan Frank Charansonnet
Guió: Alba López i Joan Frank Charansonnet
Repartiment: Ramon Godino (Antoni Sorribes), Laia Díaz (Julieta adolescent anys 30), Alba López (Julieta Adulta anys 50), Montse Ribadellas (Julieta gran anys 80), Gal·la Charansonnet (Julieta petita anys 20), Juna Charansonnet (Blanca petita anys 20) , Sònia Guimerà (Mercè Sorribes), Marc Comabella (Ton Sorribes anys 30), Ricard Balada (Moi adolescent anys 30) , Jaume Montané (director Aymerich), Jordi Pessarrodona (Benet), Joan Massotkleiner (mossèn Celestí), Joan Frank Charansonnet (falangista Gonzalo), Alain Chipot (Jean-Pierre), Miquel Sitjar (Marc, encarregat de fàbrica), Albert Tallet (Moi anys 80), Angelina Llongueras (Blanca anys 80), Elena Codó (Blanca anys 50), Jordi Reverté (director Tomàs), Eduard Alejandre (Ignasi), Queralt Albinyana (Blanca, filla Julieta), Aleix Renguel (Jordi, marit Blanca filla) entre altres

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut