Diumenge, a les 22.50

La vergonya, a "This is art"

Diumenge, a les 22.50, "This is art", la coproducció de TV3 amb Brutal Media, amb el suport de l'ICEC, presentada i dirigida per Ramon Gener. Ramon Gener condueix l'espectador per mons reals i imaginaris per reflexionar sobre la vida i l'art, però, per damunt de tot, per reflexionar sobre un mateix. La vergonya, el tema d'aquest capítol, té moltes cares i es disfressa de moltes maneres. Per a Cyrano de Bergerac, té forma de nas.

En aquest capítol es descobrirà que la vergonya, amb la seva capacitat particular per anul·lar la resta d'emocions, ha estat el motor d'una llarga llista d'obres d'art.

Serà a través de la història del mateix Cyrano. El cèlebre personatge de la literatura universal serà el protagonista: valent amb l'espasa i brillant amb la ploma, però incapaç de declarar l'amor a Roxanne per la vergonya que li provoca el seu nas. Ramon Gener comprovarà les contradiccions que és capaç de generar aquesta emoció en l'art. Per què fa vergonya la nuesa, però, en canvi, es veu com una cosa natural a "Les senyoretes del carrer d'Avinyó", de Picasso?

Al contrari que Cyrano, alguns van saber utilitzar el nas per fer riure i acabar amb la vergonya. Leo Bassi, reconegut bufó de fama internacional, explicarà com els pallassos han aconseguit transformar aquesta emoció en la millor arma contra les convencions socials. En realitat, deixar de banda la timidesa (el "nas" de cadascú), de vegades, resulta més complicat del que sembla.

El programa repassarà, a més, la llista d'artistes que es van avergonyir de les seves pròpies creacions, com ara Berlioz o Bacon, i descobrirà amb Ramon Gener com l'art contemporani ha aconseguit deixar enrere la vergonya a través d'artistes que juguen a exposar la seva intimitat, com Tracey Emin. I és que evitar tenir la mateixa sort que Cyrano, que no es va atrevir mai a parlar d'amor a Roxanne, passa per fer una cosa que aquest protagonista no va ser mai capaç de dur a terme: deixar enrere el nostre nas i arrencar-se la vergonya per poder, per fi, ser lliures.     

"This is art"

Ramon Gener condueix l'espectador per mons reals i imaginaris per reflexionar sobre la vida i l'art, però, per damunt de tot, per reflexionar sobre un mateix.

S'endinsa en els universos particulars de Picasso, Toulouse-Lautrec, Botticelli, Man Ray o Gaudí, entre d'altres; fa viatjar l'espectador fins a llocs tan diferents i amb tanta història com Verona, Londres, París, Giverny, Versalles, Auvers-sur-Oise o el mateix camp de concentració d'Auschwitz, i es posa en la pell de personatges tan entranyables i literaris com Cyrano de Bergerac o el no menys famós Alonso Quijano, més conegut com a Don Quixot de la Manxa. "This is art", a més, fa reviure i sentir emocions com l'enamorament, la malenconia, l'alegria, la vergonya o l'odi.

tv3.cat/thisisart

facebook.com/ThisisArtTV

twitter.com/ThisisartTV

Anar al contingut