Jordi Nuñez porta "Valenciana" al cinema, amb la participació de TV3

A la València dels anys 90 es van trencar algunes coses. El dramaturg Jordi Casanovas ho va retratar a "Valenciana". Ara, el director valencià Jordi Núñez n'està fent l'adaptació cinematogràfica, amb la participació de TV3, i amb un repartiment format per Ángela Cervantes, Sandra Cervera, Tània Fortea, Conchi Espejo, Fernando Guallar i Jorge Silvestre.

"Valenciana" vol ser un retrat esperançat d'aquells controvertits anys 90. Tres joves amigues i periodistes, Valèria, Ana i Encarna, viuran i seran testimoni de fenòmens mediàtics, polítics i lúdics que van marcar un abans i un després.

"Valenciana", la segona pel·lícula de Jordi Núñez ("El que sabem", 2021), és un drama ambientat a la València de principis dels 90, adaptació de l'obra del premiat dramaturg Jordi Casanovas, premi Nacional de Cultura de Catalunya en 2022. Es tracta d'una coproducció a tres bandes entre Catalunya, València i les Illes Balears, amb les productores Ambar Pictures, Pegatum, Dacsa i Solworks respectivament amb el suport de l'Institut Valencià de Cultura (IVC) i la participació de TV3, À Punt Mèdia i IB3.

"Després dels jocs olímpics totes aquelles promeses de desenvolupament i progrés, desapareixen i llavors, què queda?", es pregunta Jordi Nuñez. "Quan vaig veure l'obra, la seva manera d'abordar ferides de la nostra història recent com a valencians/es i de teixir un retrat en el qual l'individual i el col·lectiu van de bracet, em va fer sortir del teatre amb una sensació similar a la que vaig tindre amb 'Angels in America', de Tony Kushner. 'Valenciana' és a la València dels noranta, el que és 'Angels' a la Nova York dels anys vuitanta. La impressió que em va deixar l'obra va fer créixer en el meu el desig d'adaptar-la".

El valor de "Valenciana" com a obra (teatral i cinematogràfica) resideix en la seva mirada sobre una època, principis dels anys noranta, que va marcar un canvi de paradigma a diferents nivells: el polític, amb l'auge d'una nova dreta que va obrir un període de corrupció que encara s'arrossega; l'informatiu, amb la proliferació d'una nova telerealitat que va trencar tots els límits de la vergonya; i el sociocultural, amb la decadència d'una joventut i un moviment contracultural, La Ruta, que va acabar corromput per la seua pròpia naturalesa.

Tres joves amigues i periodistes, Valèria, Ana i Encarna, viuen i són testimoni de tots aquests fenòmens mediàtics, polítics i lúdics que van marcar un abans i un després.

La Valèria es troba amb les acaballes d'una ruta del Bakalao que va passar de moviment festiu i cultural a problema social. "És una tia que és DJ, és molt canyera, ha viscut els anys bonics de la Ruta i es deixa atrapar pel món més obscur de la droga", explica Àngela Cervantes que interpreta la Valèria. "'Valenciana' vol ser un alè d'esperança i de llum. És una pel·lícula molt fosca però que, alhora, té llum."

A l'Ana li tocarà cobrir els cas de les nenes d'Alcàsser i el tomb periodístic que va suposar. I Encarna entra a formar part de l'equip de comunicació d'un polític valencià i viu l'auge de la política conservadora.

tv3.cat/ficcioicinema

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut