Dijous, a les 22.45

Els Alps Julians a Eslovènia, a "Els cims de les delícies", al 33

Dijous 12 de setembre, a les 22.45, el 33 emetrà un altre capítol d'"Els cims de les delícies", una passejada per quinze llocs d'Europa en què cuiners anònims mostren la seva particular manera de valorar, de recuperar i, fins i tot, de reinventar la gastronomia de tota la vida transmesa de pares a fills

A la vall del riu Soca, a la petita vila eslovena de Kobarid, a tocar d'Àustria i d'Itàlia, Ana Roš i Valter Kramar regenten el restaurant Hiša Franko.

El Soca neix als Alps Julians, a 1.600 metres d'altitud, i recorre 140 quilòmetres abans d'arribar a la Mediterrània, en territori italià. És l'hàbitat natural d'una espècie molt rara de truita que pot arribar a fer 35 quilos, la marmorata, gairebé extingida fins que el veterinari Dušan Jesenšek va dirigir un projecte de recuperació d'aquesta espècie.

Sense formació culinària prèvia, l'Ana ha anat aprenent sobre la marxa l'ofici de cuinera i en Valter, el de sommelier, fins a convertir el Hiša Franko en una referència d'àmbit internacional. I ho han fet a base de reinventar la cuina eslovena de tota la vida traient el millor partit de tot allò que es cria a la vora de casa: vins, formatges, carn, peix i hortalisses, al compàs de les estacions de l'any.

El programa

Des de Grècia fins a Portugal, des d'Hongria fins a Eslovènia, des de les valls occitanes del Piemont fins a Transsilvània, passant per Savoia, Baviera i el Tirol del Sud, la cuina muntanyenca feta amb les viandes que es troben a tocar de casa dona una bona lliçó de geografia, d'història i de cultura tradicional vista a través de la vida i la feina diària de quinze artesans dels fogons, cadascun dels quals en deixa constància en el llibre d'honor d'"Els cims de les delícies".

tv3.cat/33

Anar al contingut