El PSC no descarta desmarcar-se del PSOE al Congrés si no vota a favor de renovar els membres del TC

Ho ha afirmat a "El matí de Catalunya Ràdio" el coordinador dels diputats i senadors del PSC, Francesc Vallès.

Els 25 diputats del PSC al Congrés preveuen la possibilitat de desmarcar-se del PSOE i fer front comú amb els altres diputats catalans a Madrid, si el Partit Socialista Obrer Espanyol rebutja renovar els magistrats del Tribunal Constitucional amb el mandat caducat. Així ho ha afirmat al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Manel Fuentes, el coordinador dels diputats i senadors del PSC, Francesc Vallès: "Suposant que això hagi d'acabar en una votació al Congrés sí, però al PSC no li dirà pas el senyor Mas ni el senyor Duran que és el que ha de votar. L'hi dirà el president de la Generalitat i l'hi dirà l'executiva nacional del PSC. Estem treballant en la defensa dels interessos de Catalunya i ho estem fent amb el lideratge del president Montilla. Per tant, que ningú s'anticipi, que ningú es posi neguitós. Deixem temps al temps. Deixem al president que lideri aquesta resposta institucional. Utilitzem tots els instruments possibles, per tant, d‘aproximació al Partit Socialista Obrer Espanyol, però especialment també al president del Govern". Vallès ha volgut subratllar que l'objectiu dels socialistes catalans és renovar els magistrats del TC i ha afegit que "si el PSC algun dia acaba votant diferent del PSOE, com a mínim, que sigui per guanyar la votació".

Francesc Vallès també ha afirmat que no cal canviar la llei orgànica del TC com planteja el president de CiU, Artur Mas, sinó que només cal forçar que el PSOE i el PP es posin d'acord per rellevar els magistrats que tenen el mandat esgotat i que s'han de pronunciar sobre l'Estatut: "Nosaltres el que volem és que el president del govern Zapatero i Rajoy es posin d'acord. I per tant, aconseguir l'objectiu de renovar els membres. I això és pot fer avui mateix o demà mateix, si em permet. No fa falta una reforma de la llei orgànica, no fa falta cap votació al Congrés dels Diputats". I en aquest sentit ha volgut deixar clar que treballaran perquè aquest objectiu sigui una realitat.

Sobre el no rotund del ministre de Foment, José Blanco, a la petició de José Montilla de renovar els magistrats del Tribunal, el coordinador dels diputats i senadors del PSC ha admès que no comparteix la seva posició: "Que no comparteixo amb el senyor Blanco, i molts companys del PSOE a la resta d'Espanya, tampoc".

Vallès també ha explicat que els socialistes catalans no descarten portar la petició de renovar els magistrats del TC al Tribunal Europeu dels Drets Humans a Estrasburg, tot i que ha afirmat que aquesta possibilitat acabaria "allargant i judicialitzant" encara més la qüestió de l'Estatut: "Estrasburg pot ser una solució. És un dels ressorts que hi ha. Per tant, si el president Montilla lidera la resposta institucional i política i les reaccions a tot això, tot és possible i tot és contemplable".

catradio.cat

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut