Dijous, a les 22.10

El Francesc, la Maria i el Xavier, testimonis a "Primera línia" de com el coronavirus ha provocat efectes psicològics i emocionals

Demà, dijous, 7 de maig, després del "TN vespre", TV3 emetrà un nou capítol de "Primera línia", en aquest cas dedicat a persones a qui el coronavirus ha provocat conseqüències psicològiques, sigui per la pèrdua d'algun familiar, per l'estrès de la feina dels sanitaris, per la por del contagi, l'angoixa pel confinament o per un futur incert. També tindrem testimonis de professionals que treballen per minimitzar aquest estrès emocional i psicològic.

Alguns dels protagonistes:

Francesc Collado-Roura és metge cirurgià, fill del doctor Francesc Collado Roura, el primer metge difunt a Catalunya degut al coronavirus, el 18 de març. Tenia 63 anys i era metge de família en actiu al seu consultori del barri de Sants de Barcelona. La setmana següent també va morir la seva àvia. "La mort del meu pare va ser un cop molt dur, com és perdre un pare, però encara més en aquest context del coronavirus. A l'enterrament només hi van poder assistir deu persones, sense possibilitat de sala de vetlla ni de cerimònia. Per nosaltres ha estat molt dur no tenir aquest suport físic, les abraçades... Tot ha estat molt distant. La veritat és que jo personalment ho he viscut amb una sensació d'irrealitat, d'incredulitat; un dia hi és i l'endemà ja no hi és, no t'ho pots creure, és com un malson."

Maria Fontanals, de 22 anys, és infermera de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona. Va començar a treballar com a infermera fa cinc mesos. Arran del coronavirus, va decidir viure sola, aïllada de la seva família. Va demanar ajuda psicològica al servei de l'hospital: "Fa molt poc que m'hi dedico i no havia vist mai morir ningú. Al llarg de la Covid he vist morir moltes persones i morir soles, i jo no sabia què fer. I molts cops em quedava a l'habitació amb el pacient i el veia morir davant meu. Això em va impactar moltíssim i recordo arribar a casa amb un xoc que no sabia com afrontar-ho".

Xavier Gómez-Batiste, metge especialista en cures pal·liatives de Tavèrnoles, va ser l'introductor dels equips de cures pal·liatives a Catalunya i és el màxim responsable de l'àrea de Pal·liatius de l'OMS. Considera que els metges i infermeres en primera línia tenen un alt risc d'estrès emocional, i també els professionals i responsables d'UCIs. Després que milers de persones hagin mort lluny de la família, en hospitals i residències, diu que el dol ha esdevingut molt complicat: "Els experts ens diuen que és ansietat, depressió, risc d'addiccions, i el que seria més greu i en un petit percentatge de casos, problemes greus de salut mental, que són els menys freqüents, però també hi ha això: estrès posttraumàtic o fatiga per compassió, de bon pronòstic, però que requereixen una identificació i una intervenció".

Després de dedicar els capítols d'aquesta setmana als efectes psicològics i emocionals del coronavirus, la setmana que ve "Primera línia" mostrarà històries de persones que l'han superat, que l'han passat a casa, en una residència o bé hospitalitzats, amb diversos nivells de gravetat.

Cada dimarts i cada dijous, després del "TN vespre", "Primera línia" explora les conseqüències de la crisi del coronavirus, a partir de testimonis personals enregistrats pels mateixos afectats i enviats al telèfon del programa, el 667 373 452. L'objectiu és conèixer de primera mà les seves experiències i escoltar les seves reflexions.

"Primera línia" és un programa produït pel departament de Nous Formats de TV3,  íntegrament elaborat en règim de teletreball des del confinament de cadascun dels membres de l'equip. 

 

tv3.cat/primeralinia

#PrimeraLíniaTV3

 

Anar al contingut