Dijous, a les 19.00

El Concert de Sant Esteve, en directe a TV3, Catalunya Ràdio i Catalunya Música

El dia de Sant Esteve, el 26 de desembre, a les 19.00, TV3, Catalunya Ràdio i Catalunya Música emetran en directe el tradicional concert de l'Orfeó Català des del Palau de la Música Catalana amb tots els components de la gran família coral. La transmissió en directe per Catalunya Música i Catalunya Ràdio la farà Olga Cardús. Àlex Robles farà la presentació i els comentaris per TV3. Després, el 33 en farà una reemissió a les 00.15.

Un any més, TV3, Catalunya Ràdio i Catalunya Música transmetran en directe el Concert de Sant Esteve, a les 19.00. El 33 en farà una reemissió a les 00.15.

El concert tindrà la participació de tots els cors: l'Orfeó Català, el Cor de Cambra del Palau i totes les formacions de l'escola coral (Cor Jove, Cor de Noies, Cor Infantil i Cors de Mitjans i Petits). La direcció general del concert va a càrrec de Simon Halsey (director musical i artístic), a més dels diferents directors titulars dels cors, i la direcció escènica és de Dani Coma.

Aquesta edició serà la número 106 de la història del Concert de Sant Esteve i, com és habitual, hi haurà una pila de nadales que faran especial èmfasi en la manera com es viuen aquestes dates tan especials; amb moments alegres, però de vegades també complicats per a moltes persones, amb un punt d'esperança, malgrat les dificultats que actualment es viuen en diferents llocs del món.

El concert començarà amb tots els cors en escena, amb un fragment de la "Cantata de Nadal" de Daniel Pinkham, i continuarà amb la interpretació del "Cant dels joves" del compositor Carles Prat, sobre un poema de Joan Maragall, que en temps d'incertesa social i política inspira esperança i entusiasme per afrontar els temps que venen.

Aquest any, moltes de les nadales i cançons se situen en el camí cap a Betlem. Aquest camí que –com diu Pablo Larraz, director de l'Orfeó Català– "es pot identificar amb el procés personal, amb la recerca d'aquells ideals i aquelles fites que donen sentit a les nostres vides". "Malauradament, no tots els camins arriben a Betlem. Tots tenim molt present el drama que moltes persones viuen cada dia al Mediterrani i en la multitud d'èxodes que es viuen al món", afegeix Larraz.

Alguns dels moments destacats d'aquest Concert de Sant Esteve seran l'estrena de l'obra del compositor convidat d'aquest any al Palau, Joan Magrané, "Inventant el naixement", compost a partir d'un poema de Blanca Llum Vidal, un sonet també inèdit de la poeta convidada aquesta temporada.

Una altra estrena del concert d'enguany és la fantasia coral "Una estrella cau al prat", de Josep Vila i Casañas –inspirada en textos sacres, cançons populars i melodies tradicionals de temàtica nadalenca–, que cantaran tots els cors de la família coral de l'Orfeó Català, amb baríton solista, quintet de metalls, piano i orgue. "Una estrella cau al prat" és el primer vers del poema de Josep Carner "El rústec villancet".

El Cor de Cambra interpreta un fragment de "Captant", d'Antoni Nicolau, sobre un poema de Jacint Verdaguer. Aquesta obra, estrenada el 1904, va ser una de les partitures que es van sentir en el primer Sant Esteve de l'Orfeó, celebrat l'any 1913, i mai més s'havia tornat a cantar en aquest tradicional concert de Nadal.

I un altre dels moments estel·lars és el "Poema èpic de Nadal", del compositor Marc Timón, que ja es va interpretar amb gran èxit el Sant Esteve de l'any passat i que repeteix. L'obra de Timón representa una mixtura de minimalisme americà i calidesa catalana que als cantaires els encanta i que fa les delícies del públic.

Aquest any, Àlex Robles també farà la presentació i els comentaris per TV3 del Concert de Sant Esteve. Per la seva banda, Olga Cardús farà la conducció de la transmissió per Catalunya Música que s'oferirà en emissió conjunta també per Catalunya Ràdio.

tv3.cat

 

Anar al contingut