El concert de celebració dels 185 anys del Conservatori del Liceu, a "Diumenge, concert"
El concert de celebració dels 185 anys del Conservatori del Liceu, a "Diumenge, concert"

El concert de celebració dels 185 anys del Conservatori del Liceu, a "Diumenge, concert"

Diumenge, 22 de gener, a les 10.40, "Diumenge, concert" oferirà el concert dels 185 anys del Conservatori Superior de Música del Liceu, que culmina les celebracions d'aniversari d'aquesta prestigiosa institució d'ensenyaments musicals.

185è aniversari del Conservatori del Liceu

El concert, que va tenir lloc el 21 de maig del 2022 al Gran Teatre del Liceu, es divideix en dues parts. La primera compta amb la participació de formacions i conjunts de la Fundació Conservatori Liceu. Interpreten les "Variacions per a un aniversari", expressament creades per a l'ocasió pels professors vinculats a la Fundació Conservatori Liceu. Aquestes composicions es basen en la melodia "Cada dia al dematí", amb el repte de fer-ne una performance molt atractiva davant del públic del Teatre.

La segona part l'ocupa la Fantasia coral en do menor op. 80 per a piano, cor i orquestra, de Ludwig van Beethoven, a càrrec de l'Orquestra Simfònica i el Cor del Centre Superior, sota la direcció de Manel Valdivieso, amb diferents alumnes que actuen com a solistes vocals i instrumentals.

Primera part: "Variacions per a un aniversari"

Aquesta part no és gaire usual, perquè pretén expressar d'una manera viva el que són els valors de la música, que el Conservatori ha fet seus des de la seva fundació el 1837.

La mateixa melodies de "Cada dia al dematí" o "Quan les oques van al camp" serveixen de fil conductor en la manifestació de formes molt diverses de l'art sonor. Unes formes que es van succeint de manera harmoniosa en aquesta melodia col·lectiva amb contribucions d'arranjadors, compositors i intèrprets del Conservatori del Liceu. D'aquesta manera es fa palesa la riquesa de la transversalitat musical, que abasta tots els llenguatges i estils, la contribució a la cultura, la vocació de servei públic i la dimensió internacional, que formen la base de la tasca docent i artística del Conservatori Liceu.

"Variacions per a un aniversari" es divideix en set parts, cadascuna amb un títol que la defineix, i amb un estil ben diferenciat.

Segona part: La Fantasia coral de Beethoven

Aquesta obra va ser composta per Beethoven per completar un concert que va fer l'any 1808 a Viena, aprofitant que, degut al repertori, tenia a la seva disposició una gran orquestra i cor, a part d'ell mateix com a solista al piano.

És una melodia única i difícil de classificar, que anticipa de manera sorprenent l'"Himne a l'alegria": el mateix Beethoven va descriure el Final de la "Novena simfonia" com "posar en música l'immortal 'Cançó a l'alegria' de Schiller, en la mateixa manera que la meva Fantasia per a piano amb cor, però en una escala més gran".

El programa

"Diumenge, concert" és la proposta musical dirigida i presentada per Àlex Robles Fitó, amb què col·laboren els principals centres musicals, els artistes i els organitzadors de concerts del país, per oferir una bona mostra de la producció i donar visibilitat al treball dels músics. Els continguts del programa es poden consultar al portal de TV3 i els concerts emesos estan disponibles a tv3alacarta.

Anar al contingut