Diumenge a les 21.55

"Benvinguts a Territori Trump", a "30 minuts"

El triomf de Donald Trump ha trasbalsat Amèrica i el món. Com ha estat possible? Quina és la seva gent?

El diumenge 20 de novembre, a les 21.55, "30 minuts" estrena "Benvinguts a Territori Trump", un reportatge que recorre el paisatge físic i humà d'aquells que han convertir Donald Trump en president.

Un cop més, com al Regne Unit, com a Colòmbia, les enquestes no van saber captar el terratrèmol subterrani que tenia lloc sota els peus dels electors. Donald Trump és el nou president dels Estats Units. El famós documentalista nord-americà Michael Moore ja ho va advertir al juliol: ni el Partit Demòcrata, ni Hillary Clinton, dins d'una bombolla generada en part pels mitjans de comunicació, van ser capaços de detectar el profund descontentament d'una classe treballadora, majoritàriament blanca, que durant la presidència d'Obama no ha vist satisfetes les seves reivindicacions. La falta de mobilització a favor de Clinton dels negres i dels llatins, que sí que van votar Obama, han fet la resta.

"Benvinguts a territori Trump" retrata el microcosmos d'un lloc molt representatiu del que ha passat a gran escala a tot el país: una regió rural del nord de l'estat de Tennessee. A la ciutat de Celina, les fàbriques tèxtils van ser deslocalitzades i traslladades a Mèxic i a la Xina finals dels 90. No en queda pràcticament cap. L'empresa Racoe, que serveix a l'exèrcit nord-americà -per aquesta raó no pot ser deslocalitzada- és una de les poques que encara funcionen, tot i que de manera molt precària. Joel Coe, el propietari, ens explica què ha passat a Celina i per què la gent, desencantada de republicans i de demòcrates, ha decidit girar la mirada cap a l'empresari i multimilionari Donald Trump: "perdut per perdut..." sembla dir.

En una zona on el 90 per cent de la població és blanca, una dona ens explica part de la clau: "Molts demòcrates de tota la vida ara s'han tornat republicans... secretament." "Cal un canvi en aquest país perquè, si no, se n'anirà en orris. Si governés Hillary tindríem quatre anys més com els últims quatre, tècnicament com els últims vuit. I no crec que el país pugui suportar-ho econòmicament, socialment", diu un altre ciutadà.

I contemplem la gran bretxa social: centenars de ciutadans, als quals el programa sanitari Obamacare no ha resolt les seves urgents necessitats sanitàries, fent cua durant hores i hores per ser atesos gratuïtament per uns dentistes que pertanyen a una ONG solidària, com qualsevol de les que operen al Tercer Món.

"Ens hem de carregar la correcció política per avançar", diu el diputat local Kelly Keisling, convençut del seu vot a "l'antisistema" Trump.

El reportatge "Benvinguts a territori Trump" recorre el paisatge físic i humà d'aquells que han convertir Donald Trump en president.

Un reportatge de: Barbara Lohr
Imatge: A. Rossignol /  F. Touly
Una producció de: ARTE
 

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

Sant Joan Despí, 18 de novembre del 2016

Anar al contingut