Diumenge, a les 21.55

"Arenys, on tot comença", a "30 minuts"

Diumenge, a les 21.55, "30 minuts" inicia temporada estrenant la producció associada "Arenys, on tot comença", un reportatge que dona a conèixer com es va gestar ara fa deu anys a Arenys de Munt la primera consulta sobre la independència de Catalunya.

Els fets

Arenys de Munt (8.800 habitants) és un exemple de la complexitat política del conjunt del país. Aquest poble del Maresme s'ha convertit en un símbol del moviment independentista català gràcies a la consulta sobiranista que un grup de veïns va organitzar-hi ara fa deu anys. Tot i que els vots dels partidaris a l'autodeterminació no van arribar a la meitat del cens, els promotors d'aquella votació n'estan molt satisfets. Després de la consulta d'Arenys de Munt, res no va ser igual.

Els protagonistes

L'equip del "30 minuts" ha visitat Arenys de Munt deu anys després. El reportatge dona veu als principals protagonistes de la consulta per conèixer com van tirar endavant aquella iniciativa, amb tot en contra, i per saber què n'opinen, de la conjuntura política actual. El programa ha entrevistat, per exemple, Josep Manel Ximenis, coordinador i portaveu de la comissió organitzadora de la consulta. Ximenis va ser el redactor de la moció que va permetre la votació i, en part gràcies a l'èxit de la consulta, va ser escollit alcalde del municipi dos anys més tard.

El reportatge compta també amb el testimoni de Jordi Bilbeny, fundador del Moviment Arenyenc per a l'Autodeterminació i un dels principals impulsors de la consulta independentista. Bilbeny va ser un dels milers de catalans mobilitzats l'any 2009 per la plataforma Deumil.cat en la primera gran manifestació internacional a favor de l'autodeterminació de Catalunya que va tenir lloc a Brussel·les. D'aquella concentració en va sorgir la idea de fer una consulta sobre la independència de Catalunya a Arenys de Munt.

També participa en el reportatge l'alcalde del municipi en aquella legislatura, Carles Móra, que va ser clau en l'èxit del sufragi. Només dos regidors d'aquell consistori van votar en contra de la consulta d'independència.

L'intent de fer una consulta independentista a Arenys de Munt va topar amb l'oposició de diversos col·lectius. Un dels més actius va ser Falange Española y de las JONS, que va amenaçar amb pamflets i pintades els veïns favorables a la consulta. Simpatitzants del partit d'extrema dreta es van manifestar pels carrers del poble el dia de la votació. Prèviament, l'advocat de l'Estat havia traslladat un recurs als tribunals per aturar la celebració del sufragi. El programa ha entrevistat Joan Rangel, delegat del govern espanyol a Catalunya en aquelles dates, que explica com es va actuar des d'aquest organisme per aturar l'Ajuntament d'Arenys de Munt quan aquest va excedir les seves competències.

Entre altres testimonis, també han participat en el reportatge representants de Salvem la Riera, l'entitat ecologista que és en l'origen de la consulta independentista. L'any 2002, Arenys de Munt va celebrar un referèndum per decidir si soterrar o no la riera que travessa el municipi. Una part dels veïns, descontents amb el resultat d'aquella votació, es van organitzar entorn del grup ecologista que va acabar promovent la consulta sobre la independència de Catalunya.

Els fets d'Arenys van encendre més que mai el debat polític i social entorn de la independència de Catalunya. Amb la votació del 13 de setembre del 2009 va arrencar una onada de 553 consultes arreu del país. Prop de nou-cents mil catalans hi van prendre part. D'Arenys de Munt en van néixer també l'Assemblea Nacional Catalana i l'Associació de Municipis per la Independència. Una dècada més tard, el procés polític nascut a Arenys no ha trobat encara un desllorigador.

Un treball dirigit per Joan Celdran / Realització: David Fontseca / Producció executiva: Valti Roda.

Un reportatge de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Televisió de Catalunya i Broadcaster Audiovisual Services (BAS)

tv3.cat/30minuts

facebook.com/30minuts

twitter.com/30minuts

Anar al contingut