Barcelona

Narcís Serra atribueix la desaparició de Caixa Catalunya a la crisi i no als responsables de l'entitat

Narcís Serra demana en la seva compareixença al Parlament que no es busquin culpables als problemes de les caixes. L'exministre i expresident de Caixa Catalunya assegura que les dificultats de l'entitat es deuen a la crisi i no a la gestió d'una persona o d'una altra. Serra remarca que no té cap responsabilitat sobre la polèmica de les preferents, perquè diu que aquest producte no es comercialitzava quan ell encapçalava l'entitat.

RedaccióActualitzat
L'expresident de Caixa Catalunya Narcís Serra diu que va defensar des d'un principi el canvi de l'equip directiu de l'entitat, llavors encapçalat per Josep Maria Loza, i un tomb "radical" en el model de negoci quan va comprovar que gairebé tot el crèdit es destinava a l'apartat immobiliari. L'exministre, que ha comparegut davant la comissió d'investigació creada al Parlament sobre les entitats financeres, ha assegurat que els problemes de l'entitat es deuen a la crisi i no a la gestió d'una persona o d'una altra.

Serra va dirigir l'entitat entre els anys 2005 i 2010, en plena bombolla immobiliària. La crisi va portar a la fusió de l'entitat amb Caixa Manresa i Caixa Tarragona, que va donar lloc a CatalunyaCaixa. Un any després de la fusió, l'entitat va ser intervinguda.

Aquest dimarts, Narcís Serra ha negat que hi hagués "politització" de cap mena a Caixa Catalunya -ara CatalunyaCaixa- i ha argumentat que com a president no tenia funcions "executives" en l'entitat financera, però ha evitat xifrar el grau de responsabilitat de l'exdirector general de Caixa Catalunya Josep Maria Loza o de l'expresident de CatalunyaCaixa Adolf Todó en la situació actual de l'entitat, que està en mans de l'estat espanyol.

Sobre la tesi de Todó que el 95% dels problemes de l'entitat són culpa de Loza, ha assegurat que ell no pensava fixar percentatges, perquè no era un "bon camí", i ha afegit: "Espero que Loza i Todó no s'enfadin. No són tan importants com per tenir aquests percentatges. El gran responsable del que ha passat és la crisi i l'atur." Segons Serra, "a Espanya es va actuar tard i no amb la determinació d'altres països com Alemanya i Holanda".

Durant la seva intervenció, l'exministre ha assegurat que mentre ell va ser president no es van comercialitzar preferents. Serra considera, per tant, que no té cap responsabilitat sobre aquesta qüestió. En tot cas s'ha mostrat partidari de depurar responsabilitats judicialment en els casos d'abús.

Un cop acabada la compareixença de Narcís Serra a la comissió del Parlament, el diputat de la CUP, David Fernàndez, ha titllat l'expresident de Caixa Catalunya de lladre: "Això entra també en el diccionari en la categoria de lladre, atracador o cleptòman. Li demano que torni el que ha guanyat amb l'especulació i que torni el que ha guanyat amb recursos públics." Fernàndez ja va adreçar-se a Adolf Todó en aquests termes la setmana passada. Serra ha contestat a Fernández dient: "Jo respecto la causa que vostè defensa, però precisament per això li diré que introduint insults en el seu llenguatge no es defensa cap causa, i la seva mereixeria una millor defensa."

Aquesta és la segona sessió de la comissió que investiga el desmantellament de les caixes. La setmana passada, qui va respondre als grups parlamentaris va ser l'exbanquer Adolf Todó. Precisament, l'expresident més recent de l'entitat va atribuir a l'època de Serra els mals actuals de la caixa, mentre que Serra va assegurar, en una altra compareixença al Congrés el juliol de l'any passat, que quan va arribar al càrrec l'entitat no tenia la bona salut que es pensava.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut