Curses de muntanya

Núria Picas: "L'Ultra Pirineu és la cursa de la meva vida"

Dissabte, a les 5.30, es donarà la sortida a Bagà de la catorzena edició de l'Ultra Pirineu sobre un recorregut de 100 km i 6.600 metres de desnivell dins el parc natural del Cadí-Moixeró

Miquel RibasActualitzat

Núria Picas és la gran referència catalana de l'Ultra Pirineu. En va guanyar quatre edicions seguides entre el 2011 i 2014 i l'any passat es va apuntar la cinquena. La cursa va créixer en importància, de la mateixa manera que ho feia la trajectòria esportiva de la catalana, que va arribar a ser doble campiona de la Copa del Món de l'Ultra Trail World Tour, els anys 2014 i 2015.

El zenit de la seva carrera el va aconseguir amb la victòria a la UTMB del Mont Blanc el 2017. Un any després l'astràgal del turmell esquerre li va dir prou. Una lesió que va arrossegar sempre, ja que se la va fer l'any 2000 quan tenia 24 anys en un accident d'escalada a Montserrat. Pensava que ja no podria córrer a nivell competitiu, però el febrer del 2020 va passar pel quiròfan i es va donar l'última oportunitat.

"La Salomon Ultra Pirineu és la cursa que em va veure néixer com a corredora de llarga distància. És la carrera de la meva vida. Em trobo molt bé. M'atreviria a dir que em trobo millor que l'any passat. L'any passat hi havia una incertesa molt gran perquè venia d'un període molt gran sense competir ni entrenar. Es va demostrar que estava en forma. No tan sols vaig guanyar la cursa, sinó que vaig batre el rècord femení."

L'operació va ser un èxit i el seu esforç personal li va permetre recuperar el seu nivell competitiu després de gairebé quatre anys sense competir. Precisament va reaparèixer en l'Ultra Pirineu del 2022 i va guanyar la cursa, amb rècord inclòs. Picas va cobrir 100 km i 6.600 metres de desnivell positiu amb un temps de 12 h, 12', 40''. Aquesta temporada Picas, que va descartar córrer la UTMB del Mont Blanc, no ha volgut perdre's una cursa a la qual li deu molt i on va córrer l'any 2011, en la tercera edició, la seva primera ultratrail.

"Aquest any és diferent. L'escenari és que soc favorita per guanyar i, per tant, és una pressió extra. Per això és diferent. Em veig amb confiança, inclús em trobo millor que l'any passat. Els entrenaments han anat millor, però he de tenir el dia. Al final. he de repetir tot el que vaig fer l'edició passada, encara que serà complicat. L'any passat vaig anar molt ràpida, vaig volar, però no he de canviar gaires coses i, ho repeteixo, he de tenir el dia."

Núria Picas no vol pressió i als 46 anys gestiona les curses d'ultradistància amb més cap i menys rauxa. És la favorita del públic per guanyar l'Ultra Pirineu 2023 i sumar la seva sisena victòria. No obstant, no ho tindrà fàcil. Hi ha cinc rivals de nivell: Ragna Debats, Marta Molist, Gemma Arenas, Ekaterina Mityaeva i Sílvia Puigarnau.

Esport3 oferirà la retransmissió de l'Ultra des de les 9.00 del matí del dissabte fins a les 12.55, i de 14.30 a 16.30. A partir d'aquest moment es faran connexions cap a les 17.15 per veure l'arribada de les tres primeres classificades. Sheila Avilés i Mireia Miró intervindran en l'anàlisi tècnica de la cursa d'ultradistància.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut