Rafa Martínez
Rafa Martínez i Sam van Rossom alcen el trofeu dels campions (EFE)

El València es proclama campió de la Lliga ACB en fulminar el Madrid en el quart partit de la final (87-76)

L'equip de Pedro Martínez, que guanya el seu segon gran títol, ha posat les bases del triomf en un segon quart en què ha arribat a guanyar de 23, però el Madrid l'ha fet patir fins al final amb una remuntada

El València Basket s'ha proclamat campió de la Lliga ACB per primera vegada després de superar el Reial Madrid (87-76) en el quart partit de la final, aquest divendres a la Font de Sant Lluís. Un èxit descomunal de l'equip de Pedro Martínez, que guanya el seu segon títol oficial com a entrenador 27 anys després de la Copa Korac del 1990 amb el Joventut de Badalona.

El València guanya el seu primer títol de Lliga en el trenta aniversari de la seva formació, i es converteix en el setè club de la història que es proclama campió. Només ho han fet abans el Madrid, el Barça, la Penya, el Manresa, el Baskonia i l'Unicaja de Màlaga.

Ha estat un partit dur per al valencians, que no volien desparofitar l'oportunitat de tancar la competició a casa per no haver de tornar a la capital espanyola a jugar el cinquè i definitiu partit.

El primer quart ha estat prou igualat (19-20) per fer preveure un partit d'infart, però en el segon l'equip local s'ha enlairat inesperadament per als blancs, que han vist atònits com l'aspirant els clavava 20 punts de diferència.

Abans del descans, s'ha vist una máxima de 23. Diot, Sastre i Martínez han encertat tots els triples necessaris en els moments importants, i Dubljevic, Sikma i Oriola han estat imperials al rebot, principalment en l'ofensiu. Però el que el València ha fet més és ha estat la defensa. Ha estat dura, però impecable, i ha deixat el Madrid sense arguments.

Els de Pablo Laso, però, han sabut reaccionar després del descans. Els 20 punts s'han anat reduïnt inexorablement gràcies al despertar de Llull i a les accions de Carroll a l'exterior i Ayón dins la pintura. Han remuntat el desavantatge fins a sis punts.

En l'inici de l'últim quart, un triple de Diot en el primer atac ha aturart la sagnia valencianista i el partit ha entrat en un intercanvi de cops que ha mantingut una distància tensa, però encara cómoda per al València.

El Madrid ha cremat les naus en els últims minuts amb accions massa arriscades, i els locals han aprofitat les presses dels altres per fer-se més forts. No han caigut en la trampa dels nervis i han pogut alçar el primer campionat de lliga de la seva història.

Per al Madrid, i concretament per a Laso, el cop ha estat duríssim. Havien començat la temporada amb la intenció d'establir una hegemonía en el bàsquet continental, i l'acaben havent guanyat només un títol gran, la Copa del Rei, després de dos desastres impensats en el tram decisiu, la Final a Quatre de l'Eurolliga i la final de l'ACB, dues competicions en les quals es consideraven favorits.