El Barça ha concedit dos gols en dos penals i s'allunya encara més de la Lliga (Alberto Estévez / EFE)
Barça

El Barça s'acomiada de la Lliga en un partit estrany i amb tres penals (2-2)

Els dos gols de l'Atlètic de Madrid han arribat en dos penals transformats per Saúl; un, repetit després que Ter Stegen s'havia avançat, l'altre, després d'una entrada a l'àrea il·legal de Correa que el VAR no ha apreciat. El tercer penal ha estat el gol 700 de Messi.

Jordi SunyerActualitzat

El "nou futbol" presenta un feix d'elements difícils de comprendre, i avui el Camp Nou n'ha estat testimoni: un partit entretingut, intens, amb ocasions, amb els dos equips mostrant a estones algunes de les seves millors virtuts, ha registrat tres penals, amb polèmica intervenció del VAR inclosa. L'empat a 2 final continua allunyant de la Lliga un Barça voluntariós, més ràpid en la circulació, però un cop més sense punch davant de porteria, si bé la impressió causada pels de Setién no ha estat, ni de bon tros, la mateixa que la de Balaídos.

Els dos equips s'han intercanviat ocasions en accions aïllades en uns primers minuts en què l'Atlètic ha alternat una pressió alta amb la seva habitual disposició defensiva. Amb l'esfèrica a camp blaugrana, una recuperació a la frontal pròpia ha permès llançar un contracop fletxat conduït per Messi i Riqui Puig i rematat, massa fluix, per Suárez (2'). L'Atlètic ha respost amb una de les seves especialitats, una falta lateral des de l'esquerra, perfectament dibuixada per Carrasco, que no han rematat per un dit ni José María Giménez ni Diego Costa (6'). El Barça, igual que en les fases inicials d'alguns dels partits posteriors a la represa, també s'ha llançat a recuperar l'esfèrica a camp contrari després de pèrdua, i així ha estat com Rakitic ha desposseït Thomas i ha donat feina a Oblak (8'). La decoració del partit convidava a pensar que ocorreria alguna cosa, però pocs esperaven un gol en pròpia porta, el segon de la temporada a favor del Barça després del d'Olayinka a Praga. Diego Costa ha desviat un córner molt tancat picat per Messi (11') i ha venut Oblak: 1-0.
Luis Suárez intenta endur-se una pilota davant Santi Arias al partit d'aquesta nit al Camp Nou (Alberto Estévez / EFE)

Guió agraït per al Barça en un partit amb canvi tàctic. Leo Messi i Luis Suárez no tenen acompanyant, perquè Setién ha alineat quatre migcampistes. Però, com va passar a Balaídos, els de Setién no han sabut gestionar l'avantatge. Hernández Hernández ha marcat un barroer penal d'Arturo Vidal sobre Carrasco, en una contra del belga que cap dels defensors del Barça ha sabut frenar. Diego Costa ha fallat el seu segon llançament de la temporada, però des del videoarbitratge s'ha advertit que Ter Stegen s'havia avançat en el moment del xut: la segona opció l'ha entomat Saúl Ñíguez, que no ha fallat tot i enviar-lo al mateix lloc (1-1, 18').

Aquesta imatge des de dins de la porteria demostra que Ter Stegen s'avança en el penal de Saúl (Movistar+)

Messi ha volgut respondre amb un cargol perfecte des d'un racó de l'àrea, però l'esfèrica ha llepat el racó de la porteria per fora (22'), però el de Rosario continuava negat en la recerca de la seva nova efemèride, com ha demostrat rematant malament una assistència dolça de Jordi Alba (29'). Amb velocitat i pressió, però, els de Simeone també han sabut crear maldecaps als blaugranes, encara que no hagin produït cap rematada clara. En canvi, Oblak ha hagut de desviar amb un gest poc ortodox un llançament de falta de Messi, des d'una posició favorable, que ha desviat la tanca defensiva (42'), però també com en altres partits, els de Setién han anat perdent vigor a mesura que s'apropava el descans.

Saúl celebra la transformació del penal de l'empat davant de Ter Stegen (Alberto Estévez / EFE)

Els dos equips continuaven exhibint equilibri de forces en els primers compassos del segon temps, amb un Barça que intentava donar velocitat a la pilota davant un Atlètic ben situat. I en la primera jugada que ha pogut trenar amb precisió, a la dreta de l'atac culer, Semedo ha forçat una pena màxima de Felipe Monteiro, que ha arribat tard al tall. No ha dubtat Messi a prendre l'esfèrica per, finalment, assolir el ja famós gol 700 com a professional, transformant a l'estil Panenka el sisè penal de la temporada a favor del Barça (50'). Però l'Atlètic no ha trigat a avisar que el partit no tindria treva, a través d'un cop de cap lleugerament desviat de Diego Costa, que ha superat amb facilitat Arturo Vidal (55'). I així, en una internada de Carrasco, un corcó per a la reraguarda blaugrana, Semedo ha comès un penal absurd sobre el belga, fent-lo ensopegar (62'): Ter Stegen ha desviat el llançament de Saúl, de nou a la seva esquerra, però la pilota s'ha allotjat a la porteria (62'). En aquest cas, Mateu Lahoz, al comandament del VAR, no ha apreciat que Correa ha entrat dins l'àrea abans que Saúl rematés i ha validat el gol.

Així ha picat Leo Messi el penal que ha suposat el 2-1 i el seu gol 700 com a professional (Alberto Estévez / EFE)
Correa, al costat de Busquets, entra a l'àrea abans que Saúl piqui el penal del 2-2 (Movistar+)

Amb el marcador de nou igualat, l'Atlètic ha pogut reactivar la seva versió més defensiva i contraatacant i, per moments, el Barça s'ha frustrat, amb una amonestació a Messi per protestar i Piqué reclamant un penal en un salt amb Giménez. Dues rematades d'Arturo Vidal (70' i 74'), una amb assistència de Semedo i l'altra de Jordi Alba, han testimoniat que el Barça encara tenia batec, però que cada cop era més feble. Setién ha intentat un últim cop d'efecte canviant Busquets per Ansu Fati i tornant al 4-3-3: el cantàbric també ha substituït Vidal per fer jugar a Griezmann el temps afegit, però la incidència dels canvis ha estat nul·la. El Barça només ha pogut guanyar un dels últims quatre partits.

Anar al contingut